Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Neseme Vám přeplatek za elektřinu

JIČÍNSKO - Policisté varují především starší spoluobčany 

Právě tuto větu slyšely ve středu 14. prosince kolem poledne minimálně dvě seniorky na Jičínsku.
Obě totiž o svém setkání s neznámými ženami, které se jim vnucovaly do obydlí, informovaly policisty pomocí tísňové linky 158.
Dopoledne se v Jičíně dožadovala vstupu do bytu asi třicetiletá žena tmavší pleti, která majitelku přesvědčovala o tom, že ji nese přeplatek za elektřinu. Požadovala samozřejmě rozměnění bankovky v nominální hodnotě 5 tisíc korun. Oslovená seniorka u sebe neměla požadovanou hotovost a podvodnice odešla s nepořízenou. Před domem nasedla do tmavého vozidla nezjištěné značky.
Podobně se chovala i žena v Nové Pace, kde se do domku vnucovala pod legendou odečtu elektroměru a přidala též tvrzení o přeplatku. Ani v tomto případě si podvodnice naštěstí nic neodnesla. Tentokrát se mělo jednat o ženu bílé pleti s čepicí na hlavě ve věku asi 40 až 50 let. Před domem na ni čekala druhá žena a společně odešly.

Policisté v této souvislosti varují zejména starší spoluobčany, aby si do svých domovů nepouštěli neznámé osoby.
Na těchto případech je vidět, že tuto legendu podvodníci stále s oblibou používají.

Důležitým prvkem bezpečí jsou zavřené dveře.
Před otevřením se vždy přesvědčte, kdo za nimi je. Využívejte kukátka a bezpečnostní řetízky. Nevěřte tvrzením o přeplatcích, dárcích a výhrách. Nepodlehněte ani žádostem o půjčky na ošetření a opravy porouchaných vozidel. Neplaťte za zásilky pro rodinné příslušníky, když o tom nejste předem osobně dcerou, synem, vnukem a dalšími informováni. V případě pocitu ohrožení se nebojte ihned zavolat na linku 158.
 
  Prevence
      Můžete příjít o celoživotní úspory
 
por. Bc. Petr Janda
15. 12. 2011 v 10:10

vytisknout  e-mailem