Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nereagujte na výhružné e-maily, nic neplaťte!

KRAJ - E-mailové schránky zaplavují "vyděračské" e-maily. Pisatel žádá zaplatit finanční obnos za nešíření údajných intimních videí adresáta. 

Republikou se šíří další vlna výhružných e-mailů. Desítky uživatelů, zejména zaregistrovaných na doméně "Seznam.cz", obdržely do svých emailových schránek výhružné oznámení od neznámého pisatele. V převážné většině případů žádá pisatel zaplatit určitý finanční obnost za to, že nebude dále šířit intimní či choulostivá videa natočená prostřednictvím webové kamery notebooku, která údajně získal. Platbu požadují zaplatit do 48 hodin, ke zprávě je rovněž přiložen QR kód.

Od včerejšího dne se jenom v Libereckém kraji obrátily na policisty prostřednictvím tísňové linky 158 desítky volajících, kteří tento výhružný e-mail obdrželi do své elektronické pošty.

Oznámení z linky 158: Oznámení_výhružný mail_01
                                     Oznámení_výhružný mail_02

Policie doporučuje v případě obdržení podobného e-mailu (s výhružkami a požadavkem zaplacení finanční částky, ať už v korunách, dolarech či bitcoinech) na ně nereagovat, smazat, ale hlavně žádný finanční obnos neplatit. V opačném případě, pokud již k platbě došlo, neprodleně kontaktovat policisty.


4. dubna 2019
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence

vytisknout  e-mailem