Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti

Za první polovinu června zemřelo již 42 osob 

Od počátku tohoto měsíce zemřelo na českých silnicích, dle předběžných statistik, celkem 42 osob. Pro srovnání, je to nejtragičtější bilance první poloviny června od roku 2008, kdy na následky dopravních nehod zemřelo za srovnatelné období ještě o deset osob více.
Alarmujícím dojmem působí statistika dopravní nehodovosti ve srovnání s minulým rokem, kdy za prvních patnáct dní měsíce června zemřelo vlivem dopravních nehod o 26 osob méně.

Na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti tak zareagovali i dopravní policisté. Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR ve spolupráci s jednotlivými odbory dopravní policie krajských ředitelství policie připravuje dopravně bezpečnostní opatření spočívající ve zvýšeném dohledu na bezpečnost silničního provozu. Na vytipovaných komunikacích v jednotlivých regionech se tak dle konkrétní dopravně bezpečnostní situace řidiči musí připravit na více policistů a s tím spojený i větší počet dopravních kontrol. Dopravně bezpečnostní opatření na rizikový začátek prázdnin už tedy započne o týden dříve.

Jen za uplynulý víkend zaplatilo na českých silnicích daň nejvyšší deset osob. Policisté však svou zvýšenou aktivitou v tomto směru nemohou ovlivnit vše, velká část zodpovědnosti leží na samotných řidičích. Nejčastějšími příčinami tragických dopravních nehod jsou v období slunného a teplého počasí především jevy spojené s nepozorností či únavou jako je přejetí do protisměru, nezvládnutí řízení vozidla ve vysoké rychlosti a nevěnování se plně řízení vozidla s následným vyjetím mimo komunikaci a nárazem do pevné překážky. Zvýšený počet tragických dopravních nehod jsme zaznamenali i po nedání přednosti v jízdě či přehlédnutí méně chráněných účastníků silničního provozu – motorkářů.

Každý řidič, by měl v zájmu své bezpečnosti a bezpečnosti ostatních účastníků silničního provozu, usedat za volant odpočinutý, pít dostatek tekutin a při prvních známkách únavy raději zastavit na krátkou bezpečnostní přestávku. Přeceňování sil, řidičského umění a spěch mohou být významnými faktory negativně ovlivňujícími to, zda řidič bezpečně dojede do cíle své cesty či nikoliv.

16. června 2014
por. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem