Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nepřítel řidičů – zbytkový alkohol

ZLÍNSKO: Večer jsem vypil hruškovici…  

„Večer jsem vypil půl litru hruškovice,“ přiznal hlídce policistů řidič, ze kterého byl alkohol cítit na dálku. Osmačtyřicetiletý muž ale nepočkal, až úplně vystřízliví, a sedl za volant. V sobotu v osm hodin ráno ho zastavila vizovická hlídka. Muž nadýchal 0,72 promile a je podezřelý z přestupku, za který kromě zákazu řízení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. Podobný problém mají každý rok stovky řidičů. Například dvaačtyřicetiletý muž ze Zlínska. V Halenkovicích nadýchal 0,14 promile. Daleko horší však je, že tento řidič má vysloven zákaz řízení motorových vozidel na půl roku, který platí až do dubna. Muž je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí, za což hrozí až jeden rok pobytu za mřížemi.
A do třetice v sobotu ráno policisté zastavili auto na ulici Pasecká ve Zlíně. Čtyřiačtyřicetiletý muž nadýchal 1,5 promile. Těžko říct, jestli i v tomto případě šlo pouze o „zbytkáč“. Řidiči, který se podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve, hrozí až jednoleté vězení.
Podle odborníků je zbytkový alkohol velmi nebezpečný. Za volantem způsobuje nemalé problémy. Řidič, přestože se může cítit odpočatý, hůře vidí, špatně se koncentruje, nefunguje mu paměť a jeho ostražitost je otupená.
Než dýchat do testeru v rukou našich policistů, bylo by lepší si pořídit detekční trubičky, které bývají k mání například v lékárnách. Dražší, ale spolehlivější variantou, je pak digitální tester. Při této soukromé zkoušce řidič jednoduše zjistí, jestli už je k jízdě po všech stránkách připraven.
 

 

5. března 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem