Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nepřipoutaní v hledáčku policistů

V polovině září se motoristé v evropských státech organizovaných v TISPOL setkali s kontrolami používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů. V rámci spolupráce Policie ČR s organizací TISPOL se na problematiku společně s dalšími subjekty zaměřili také čeští policisté.  

V týdnu od 13. do 19. září bylo na celém území republiky v rámci akce TISPOL nasazeno celkem 2 241 policistů dopravní, pořádkové, cizinecké i kriminální policie. V rámci své působnosti se do akce zapojilo také 71 pracovníků celních úřadů a orgánů krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.
 
I přes prioritní zaměření akce nebyla opomíjena žádná protiprávní jednání. Výsledkem kontroly 24 226 vozidel bylo 4 927 přestupků. Při prohřešku týkajícím se použití bezpečnostního pásu bylo přistiženo 854 osob a 35 dětí nebylo odpovídajícím způsobem připoutáno v zádržném systému. Nejvyšší počet porušení předpisů zaznamenali policisté v souvislosti s dodržováním stanovených rychlostních limitů (1433 přestupků). Požadavky na technický stav nesplňovalo 810 vozidel, dalších 62 vozidel nemělo dálniční známku. Řešeno bylo také 12 přestupků chodců a 10 přestupků cyklistů. Pozornosti policistů neuniklo ani 25 pachatelů trestné činnosti, 1 odcizené vozidlo a 5 hledaných nebo pohřešovaných osob.
 
Výsledek akce ukázal, že stále ještě mnoho řidičů i jejich spolujezdců otázku používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů podceňuje, přestože jejich používání výrazně snižuje riziko vzniku a rozsah následků dopravních nehod.
 
V následujících měsících se mohou účastnící českého silničního provozu setkat v rámci TISPOL s dalšími 2 akcemi různého zaměření.
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
21. 9. 2010

vytisknout  e-mailem