Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nepoučitelný řidič byl vzat do vazby

TŘEBÍČSKO: Muž řídil vozidlo, i když to má zakázáno 

Ve vazební věznici skončil nepoučitelný muž, který nedbal uložených zákazů řízení a dál usedal za volant automobilu. V prosinci ho policisté přistihli při řízení už podruhé a v obou případech byl pod vlivem drog. Kriminalisté zahájili trestní stíhání osmadvacetiletého muže. Obviněn byl ze spáchání trestného činu a na podaný návrh byl vzat do vazby.

Svoji poslední jízdu muž uskutečnil v pondělí 28. prosince, když jel s automobilem Peugeot po desáté hodině dopoledne po silnici v katastru obce Jakubov u Moravských Budějovic. Vozidlo policisté zastavili a provedli kontrolu. Řidič nepředložil řidičský průkaz a policisté zjistili, že ho nikdy ani nevlastnil. Muž byl v minulosti opakovaně odsouzen a byl mu mimo jiné uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Řídit automobily má zakázáno souvisle již od roku 2016 a trest by mu měl skončit v roce 2028. Policisté provedli u muže test na zjištění ovlivnění návykovou látkou, který byl pozitivní na amfetamin. Dechová zkouška u něho byla negativní. Při kontrole vozidla policisté zjistili, že jsou na něm umístěny jiné registrační značky a automobil byl vyřazen z registru silničních vozidel. Řidič již v další jízdě nesměl pokračovat. Policisté muže důvodně podezřelého ze spáchání trestného činu zadrželi a odvezli ho na oddělení policie, kde byl umístěn do cely. Registrační značky zajistili.

Stejného muže přitom policisté při řízení vozidla přistihli také v první polovině prosince v Jaroměřicích nad Rokytnou a i tehdy byl pod vlivem drog. V tomto případě muži sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestného činu a věc předali státnímu zastupitelství. Muže ale skutečnost, že je s ním vedeno trestní řízení, nepoučila a policisté ho v krátké době přistihli za volantem znovu.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání osmadvacetiletého muže z Českokrumlovska, který byl obviněn ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Dále se řidič dopustil přestupků na úseku dopravy, které policisté šetří.

„Podali jsme státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby,“ řekl plk. Mgr. František Pokorný, zástupce ředitele územního odboru. Jak dále dodal, na základě rozhodnutí soudu byl obviněný muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí lze uložit trest odnětí svobody až na dva roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

30. prosince 2020  

vytisknout  e-mailem