Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nepoučitelní chmatáci a vychytralý taxikář

Karvinsko - policejní zprávy z obvodního oddělení Havířov-Šumbark 

O tom, že krást se nevyplácí se přesvědčili tři mladíci ze Šumbarku. Ti se v nočních hodinách dne 16.4.2009 rozhodli, že si přilepší nějakou tou krádeží, ačkoli dva z nich jsou v podmínečném odsouzení ze předchozí krádeže. Tato skutečnost je však neodradila a jako jeden muž se chopili uzamčených dveří prodejního stánku na ul. U Tesly v Havířově Šumbarku. Společnými silami se jim podařilo dveře z pantů vysadit a pak už jim nic nebránilo v cestě za levným nákupem. Pachatelé nepohrdli cigaretami různých značek, cukrovinkami a DVD nosiči. Z lupu se však dlouho neradovali a ani jej nestačili užít. Profesionálním postupem na místě činu se havířovským policistům podařilo pachatele zadržet i s lupem, v hodnotě téměř 10 000 Kč, ve sklepě vzdáleném asi 3 km od místa vloupání. Pachatelé si pak vyslechli sdělení podezření z trestnému činu krádeže ve zkráceném přípravném trestním řízení a teď jsou v očekávání jak jejich jednání ocení soud.
Se smyšleným oznámením se obrátil taxikář z Frýdeckomístecka na šumbarskou policejní stanici s tím, že na ulici Nákupní byl okraden zákazníkem, kterého zde přivezl. Když došlo k finanční transakci za službu, tak neznámý muž měl taxikáři vytrhnout z ruky jeho peněženku ve které bylo 8 800 Kč a v nenávratnu zmizel v ulicích sídlištní zástavby. Policistům spousta informací a faktů uvedených v trestním oznámení se zdála být nepravdivá a tak z jejich strany byla provedena důkladná prověrka, která podezření smyšleného oznámení jen potvrdila. Když byl následně oznamovatel a poškozený v jedné osobě doslechnut a byly mu předloženy výsledky prověrky, taxikář se přiznal, že si vše vymyslel a peníze prohrál na hracích automatech.
Tři výtečníci z okolí se v městské části Šumbark zaměřili na prodejnu potravin. Poprvé jejich návštěva měla charakter nákupní mimo pracovní dobu a hlavně bez vědomí personálu v listopadu 2008. Po násilném vniknutí do prodejny odcizili hlavně alkohol. Nákup bez řady u pokladny, bez placení a sortiment prodejny se jim tak zalíbil, že si jej zopakovali ještě dvakrát v průběhu března 2009. Tentokrát se nespokojili pouze s alkoholem, ale zaměřili se i na cukrovinky a tabákové výrobky. Nemile byli překvapeni, když si pro dva z nich přišli havířovští policisté z šumbarské policejní stanice. Na základě šetření a vyhodnocením zajištěných stop jim tyto krádeže vloupáním prokázali. Třetí výtečník byl k věci vyslechnut již ve výkonu trestu, kde se nachází za jiná protiprávní jednání, kterých se dopustil.

vytisknout  e-mailem