Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nepoctivý nálezce

HRÁDECKO - Neznámý pachatel nalezenou peněženku nevrátil, dopustil se dvou trestných činů. 

     Policisté obvodního oddělení v Hrádku přijali včera, tj. 17. prosince oznámení o ztrátě peněženky s finanční hotovostní a platební kartou.  Po přijetí oznámení k věci poškozený mladík uvedl, že poté, co nakoupil a zaplatil, vyšel před prostory prodejny ve Strašicích, kde zjistil, že postrádá peněženku, kterou měl po nákupu uloženou v kapse bundy. Poškozený se tedy vrátil do obchodu, ale peněženku nenašel. Dosud neznámý pachatel, který si přisvojil peněženku s několika tisícovou hotovostí, platební kartou a osobními doklady se dopustil trestného činu zatajení věci a trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Policisté pro podezření ze spáchání uvedených trestných činů zahájili úkony trestního řízení a po pachateli a odcizených věcech pátrají.
     Během roku se policisté s obdobnými případy setkávají opakovaně. Pokud jde o věc (vyjma platebního prostředku) do pěti tisíc korun, ten kdo  si věc ponechal, dopouští se protiprávního jednání v rovině přestupku.  Ten, kdo si ponechá peněženku, mobilní telefon a jiné předměty, u kterých jejich hodnota dosahuje či převyšuje částku pěti tisíc korun, dopouštějí se již trestného činu. Někteří občané se mylně domnívají, že si nalezenou věc mohou beztrestně ponechat. V případě, že si nepoctivý nálezce věc (škoda nikoli nepatrná – rozumí se škoda dosahující částky nejméně 5 000 korun) ponechá, naplňuje skutkovou podstatu trestného činu - § 219 Zatajení věci.

V trestním zákoníku č. 40/2009 Sb. je stanoveno:

§ 219 Zatajení věci

(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez   přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu. 

     O trestný čin jde i v případě, že nálezce (pachatel) si věc ponechává, aniž by s ní jakýkoliv způsobem nakládal a odmítá ji vrátit. Správné chování je takové, že nálezce v případě nálezu věci, která mu nepatří, předá na příslušný úřad nebo policii. To může učinit i anonymně, když  nalezenou věc vhodí do schránky důvěry.


por. Hana Kroftová, DiS.
18. prosince 2018

vytisknout  e-mailem