Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Neplatil za dodané zboží

Karvinsko: Obviněn z podvodu, škoda téměř 150 milionů korun 

Konečný účet: téměř 150 milionů korun. O takovou sumu se měl obohatit - například neuhrazením dodaného zboží - na úkor poškozených 37letý muže z Karvinska. Kriminalisté ho obvinili ze zvlášť závažných zločinů podvodu a úvěrového podvodu. Hrozí mu trest odnětí svobody na pět až deset let.
 
Obviněnému je kladeno za vinu, že v polovině roku 2011 jakožto zástupce akciové společnosti z Ostravy působící v oblasti počítačových komponentů sjednal u banky smlouvu o úvěru k financování pohledávek. Společnosti tak byla otevřena úvěrová linka ve výši 10 milionů korun za účelem financování jejích pohledávek vzhledem k fakturám. Obviněný muž měl prostřednictvím jisté osoby doložit fiktivní fakturu ve výši 15 milionů korun, přičemž banka dvě třetiny sumy uvolnila a poslala na účet firmy. Deset milionů obratem „přistálo“ na jiném účtu, kdy obviněný muž poskytnuté finance dosud nevrátil.
 
Kriminalisté dále zadokumentovali, že muž se měl v průběhu roku 2011 neoprávněně obohatit o téměř 140 milionů korun. Jakožto zástupce společnosti si musel být vědom, že tato není schopna uhradit své závazky a neinformoval o tom své obchodní partnery. V úmyslu nezaplatit jim za zboží měl odebrat od téměř dvaceti firem různé zboží z oblasti počítačových komponentů. Navíc, v několika případech prodal společnosti zapůjčený materiál. Anebo zinscenoval obchodní transakce – jeho společnost prodala zboží v milionových hodnotách, to putovalo k jinému majiteli, od něj pak zboží koupila další firma, ve které však obviněný figuroval a na fakturu ho odkoupil. Fakturu ale neuhradil a zboží si ponechal.
 
Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství obvinili muže na základě zadokumentovaných skutečností ze zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu a podvodu. Trestní zákoník pamatuje na tyto skutky trestní sazbou od pěti do deseti let. K případu je možné dodat, že muž se pohyboval mimo naši republiku a byl na něj vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. Neunikl však pozornosti policistů ze zahraničí, kteří ho předali Policii České republiky a následovalo zahájení trestního stíhání (obvinění).
 
  
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
13. 9. 2013
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem