Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Neplatí na děti

Nový Jičín - Stále více rodičů neplatí na své děti. 


Například čtyřiadvacetiletý muž z Ostravy dluží na svou dceru přes 12 tisíc korun. Podle rozsudku Okresního soudu v Novém Jičíně má přispívat na  dceru celkem tisíc pět set každý měsíc. To ale už od září minulého roku nedělá. Frenštátští policisté jej tak prošetřují  pro podezření z  přečinu zanedbání povinné výživy.
Necelých  šest tisíc korun dluží také šestatřicetiletý muž z Nového Jičína na svou nezletilou dceru, na kterou má  přispívat 1100  korun měsíčně.
Ze zanedbání povinné výživy podezříváme  i  dvaapadesátiletého muže z Oder. Ten na své děti přispívá pouze sporadicky, a své rodině tak dluží více než 16 tisíc  korun.
 

Na  Novojičínsku neplatí výživné na děti stovky lidí
 
Za celý loňský rok nám těchto trestných činů  bylo  v bývalém okrese Nový Jičín oznámeno celkem 187.  V  šestadvaceti případech se jednalo o ženy, které si řádně  neplnily vyživovací  povinnost a v 161 případech byli podezřelí  otcové.
Jen do poloviny května letošního roku jich bylo oznámeno 113, z toho ve třech  případech se jednalo o ženy, které neplatí na děti.

Pokud  někdo neplatí výživné déle než čtyři měsíce, hrozí mu vězení až na dva roky!

Jestliže se chystá poškozená(ý) případ oznámit na policii, je zapotřebí si připravit několik důležitých dokumentů. Při výslechu na policii musíte předložit svůj osobní doklad, občanský nebo jiný průkaz, rodný list dítěte, rozsudek o rozvodu  manželství, rozsudek o svěření dítěte do péče a všechny rozsudky o stanovení výživného, o jeho zvýšení nebo snížení, platné potvrzení o studiu dítěte a  útržky složenek nebo výpisy z účtu.
 

Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník
 
§ 196 Zanedbání povinné  výživy
(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce,  bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce,  bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři  léta.
(3) Odnětím  svobody na jeden rok až pět let bude  pachatel potrestán,
a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
b) byl-li  za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
 
§ 197 Zvláštní ustanovení o účinné  lítosti
Trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy  (§ 196) zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal  vyhlašovat rozsudek.
 

vytisknout  e-mailem