Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Neoznačený čepovaný alkohol

Karviná: Policisté obvinili muže. Pokračují v prověřování všech souvislostí.  

 
Pozor na neoznačený alkohol – průběžná informace, 12.00 hodin
 
Policisté územního odboru Karviná i nadále intenzivně pracují na prověření všech okolností ve věci úmrtí a hospitalizace několika osob z důvodu možné intoxikace Metylalkoholem.
 
Současný stav vyšetřování umožňuje zveřejnit další informace k případu. Policisté územního odboru Karviná obvinili 36letého muže z Havířova z trestného činu proti životu a zdraví (trestný čin I. hlavy zvláštní částí trestního zákoníku). Soud rozhodl – na základě podnětu policistů a návrhu státního zástupce – o vzetí obviněného do vazby. Policisté zajistili v rámci provedených prohlídek věci důležité pro trestní řízení, které budou podrobeny znaleckému zkoumání.
 
Nyní je možné také sdělit, že policisté územního odboru Karviná přijali oznámení o další možné intoxikaci Metylalkoholem. Jedná se o muže, který je hospitalizovaný na jižní Moravě, ale na Moravskoslezský kraj, respektive Havířov, má vazby.
 
Co se týká vyžádaných rozborů, kriminalisté dosud neobdrželi výsledky, takže stále platí, že nelze jednoznačně potvrdit, zda 62letý muž zemřel a zda jsou další osoby hospitalizované právě v důsledku požití zdraví nebezpečného alkoholu. Stejně tak i nadále varujeme před nákupem a konzumací neoznačeného, čepovaného alkoholu.
 
Vzhledem k dalším probíhajícím úkonům trestního řízení by bylo netaktické se blíže vyjadřovat k podrobnostem, které se případu týkají. Jakmile to okolnosti dovolí, budeme opět informovat. Děkuji za pochopení.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje 
9. 9. 2012 
 
  -----------------------------------------------   původní zpráva 8. 9. 2012              ----------------------------------
 
 
Pozor na neoznačený alkohol – průběžná informace, 11.00 hodin
 
Policisté územního odboru Karviná i nadále intenzivně pracují na prověření všech okolností ve věci úmrtí a hospitalizace několika osob z důvodu možné intoxikace Metylalkoholem.
 
Aktuálně je možné potvrdit následující: Karvinští policisté mají již k dispozici předběžné výsledky pitvy. Z nich vyplývá, že 59letá žena zemřela v důsledku intoxikace Metylalkoholem. Další vyžádané rozbory dosud policisté nemají. Nelze tedy jednoznačně potvrdit, zda 62letý muž zemřel a zda jsou další osoby hospitalizované (momentálně jsou 4) právě v důsledku požití zdraví nebezpečného alkoholu.
Pro ucelení informací jen doplňuji, že policisté Městského ředitelství Ostrava prověřují okolnosti úmrtí 59letého muže, přičemž v současnosti je jednou z prověřovaných verzí také možnost intoxikace muže Metylalkoholem (včera večer informovala kolegyně por. Mgr. Gabriela Holčáková).
 
Důležité však nadále zůstává, že veřejnost je i díky vám, redaktorům médií, informována o hrozbě při konzumaci neoznačeného, čepovaného alkoholu. Přestože první informace byly z Havířova-Šumbarku, nelze varování aplikovat jen na tuto lokalitu, ale platí obecně.
 
 
 
                                                                                                                   por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 

 
-----------------------------------------------   původní zpráva 7. 9. 2012              ----------------------------------
 
Pozor na neoznačený alkohol – průběžná informace, 14.00 hodin
 
Dobrý den,

 zasílám aktuální informaci k případu v příloze - policisté územního odboru Karviná obdrželi informaci o další osobě, která je hospitalizovaná. Ani u této nelze vyloučit otravu Metylalkoholem (po požití čepovaného tvrdého alkoholu).
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
--------------------------------------------------   původní zpráva 7. 9. 2012              -------------------------------
 
Pozor na neoznačený alkohol – průběžná informace, 10.00 hodin
 
 
            Včera navečer jsme veřejnost informovali o prověřování všech okolností, které se týkají úmrtí 2 osob a vážného stavu dalších 3 osob.
 
            Nyní je možné včerejší aktuální zprávu (výzvu) rozšířit a upřesnit některé informace. Karvinští policisté přijali včera, tedy ve čtvrtek 6. září 2012, oznámení, že od počátku září zemřely dvě osoby (59letá žena a 62letý muž) a další tři lidé jsou pro vážný zdravotní stav hospitalizováni v nemocnici (55letý a 51letý muž a 57letá žena). Někteří poškození byli či jsou hospitalizovaní v havířovské či ostravské nemocnici.
            Podle prvotních informací, které policisté zjistili, nebylo možné vyloučit i verzi, že u osob došlo k otravě Metylalkoholem. Karvinští policisté proto začali neprodleně shromažďovat všechny dostupné informace. Mezi základní otázky patřila i ta, kde poškození kupovali alkohol. Policisté tak ještě včera zamířili na jisté prodejní místo do Havířova-Šumbarku. Hovořili s pověřenými osobami, které jim sdělily určité informace k průběhu nákupu a následného prodeje alkoholu veřejnosti. I s těmito informace policisté pracují. Vzhledem k podezření – které je nyní prověřováno – byla neprodleně, ještě včera navečer, oslovena prostřednictvím médií veřejnost s tím, aby lidé nekonzumovali jakýkoli neoznačený čepovaný alkohol (rozlévaný do vlastních lahví), především v lokalitě Havířova-Šumbarku, a v případě jeho nákupu vše oznámili policistům. Děkujeme všem zástupcům médií, kteří výzvu zveřejnili.
 
            V této chvíli shromažďují policisté územního odboru Karviná všechny informace k této věci. Byly nařízeny soudní pitvy zemřelých. Policisté zajistili i určité množství podezřelého alkoholu, který bude podroben expertize. V pátrání po případných dalších zdraví nebezpečných lihovinách policisté pokračují. Jedná se o čepovaný tvrdý alkohol. Kriminalisté dosud nemají k dispozici žádné výsledky nařízených rozborů, expertiz, ani pitev. Bylo by v této chvíli předčasné vyvozovat jakýkoli jednoznačný závěr, a to jak z hlediska souvislosti mezi úmrtími a požitím lihovin, tak i z hlediska případné trestní odpovědnosti konkrétní osoby. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z jednání proti životu a zdraví.
 
           
 
                                                                                                               por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
--------------------              původní informace z 6. 9. 2012 navečer      -------------------------------------
 
Žádám o zveřejnění ve všech médiích případ, který započala šetřit havířovská kriminální policie:
 
     V době od 1. září 2012 do 6. září 2012 bylo v NsP Havířov hospitalizováno 6 osob pro podezření z otravy Metylalkoholem, z toho 2 osoby již zemřely a 3 jsou ve vážném stavu. Otrava mohla být způsobena požitím čepovaného tvrdého alkoholu, především v lokalitě Havířova Šumbarku.
 
     Vyzýváme všechny občany, aby se zdrželi konzumace jakéhokoliv neoznačeného alkoholu, zejména pak alkoholu čepovaného!!!
 
     Všechny občany, kteří takový alkohol zakoupili vyzýváme, aby jej nekonzumovali a vyrozuměli Obvodní oddělení Policie České republiky Havířov 1 osobně, nebo na tel. čísle 974 744 651, případně na bezplatné lince 158.
 
     V dané věci v současné době probíhá intenzivní šetření, proto prozatím nelze sdělovat podrobnější informace. V této fázi žádáme o zveřejnění případu v médiích jako výzvy občanům.
 
Děkuji za spolupráci
 
Miroslav Kolátek
preventivně informační skupina Karviná
 
                                              
 
 
 
           
                                                                                         

vytisknout  e-mailem