Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Neosvětleného cyklistu srazilo auto

KARLOVARSKO – Řidič vozidla se plně nevěnoval řízení. 

V sobotu dne 22. 3. 2014 kolem sedmé hodiny večer řídil 78letý cizinec své osobní vozidlo značky Volkswagen Golf, a to po silnici I/25 ve směru od Božího Daru směrem na Jáchymov. Před křižovatkou v tzv. Abertamské zatáčce se řidič plně nevěnoval řízení svého vozidla, kdy zřejmě dostatečně nesledoval provoz před svým vozidlem a také nepřizpůsobil rychlost vozu povětrnostním podmínkám silného deště. Při objíždění překážky vyvráceného stromu, který částečně zasahoval do jízdního pruhu, měl narazit přední částí vozidla do zadní části předním jedoucího neosvětleného cyklisty. Cyklista po nárazu přepadl přes celé vozidlo a zůstal ležet na pozemní komunikaci. Utrpěl lehká zranění, se kterými byl převezen do nemocnice na ošetření. U obou řidičů byla provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, která u řidiče vozidla vyšla s negativním výsledkem, zatímco cyklista nadýchal 0,40 promile. Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 40 tisíc korun. Věc je nadále v šetření policistů.
 
Preventivní rady cyklistům:
Nekázeň cyklistů a počet případů, kdy cyklista pil alkohol před jízdou jsou stále častější. Mnozí, kteří usedají na jízdní kolo si neuvědomují, že nesmí pít před jízdou, nebo během jízdy jakýkoliv alkohol, byť by potom jeli jen krátkou vzdálenost trasy.
Kromě řidičů vozidel a chodců jsou cyklisté také účastníky silničního provozu a platí pro ně stejná pravidla a zákony, kterými se musí řídit.
 
Připomínáme ve zkratce několik zásad:
  • Účastníkem provozu na pozemních komunikacích je každý, kdo se přímým způsobem účastní provozu na pozemní komunikaci.
  • Mezi povinnosti účastníka silničního provozu patří kromě jiného zákaz požití alkoholických nápojů nebo užití návykových látek během jízdy (opilému cyklistovi hrozí pokuta od  10 000,-Kč do 50 000,-Kč).
  • Nesmět ohrozit – znamená počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí.
  • Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu a musí jí mít nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.
  • Dítě mladší 10 let smí na silnici, místní komunikaci nebo účelové komunikaci  jen pod dohledem osoby starší 15 let
  • Cyklista nesmí jet bez řídítek, držet se jiného vozidla, při jízdě musí mít nohy na šlapadlech.
  • Cyklista za snížené viditelnosti musí mít za jízdy rozsvícený světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy.
  • Na vozovce nesmí ohrozit chodce, musí jezdit při pravém okraji vozovky. Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou.
Doporučujeme:
Používejte reflexní materiály a kombinujte je s fluorescenčními materiály – budete lépe viděni za světla i za tmy. Reflexní prvky umístěte ke konci rukávů, blízko ke kolenům, do úrovně pasu, na cyklistickou přilbu a jízdní kolo.
 
nprap. Zuzana Týřová
24. 3. 2014
Odkazy do noveho okna

Místo dopravní nehody 2.

Místo dopravní nehody 2. 

Detailní náhled

Místo dopravní nehody.

Místo dopravní nehody. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem