Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Neoprávněný přístup do internetového bankovnictví

PLZEŇ - Pachatel ženě zaslal odkaz na fiktivní stránky přepravní společnosti. Následné kroky, které poškozená nevědomky podnikla prolomily vstup do jejího internetového bankovnictví. Poškozená přišla o 350 000 korun. 

Poškozená nabízela na internetu k prodeji veslařský stroj. Neznámý zájemce zareagoval na prodejní inzerát podaný na jednom z internetových portálů. S poškozenou ženou komunikoval prostřednictvím pochybného telefonního čísla. Neznámý ji následně kontaktoval s tím, že má o zboží zájem a jako způsob úhrady navrhl platbu přes internetový odkaz, který ji zaslal do zprávy. Odkaz byl fiktivní a poškozenou přesměroval na podvodné stránky přepravní společnosti a dále na platební internetovou bránu. Dle vygenerovaného postupu pak v jednom z odkazů vyplnila údaje ke své platební kartě. Podvodník tak z poškozené, která byla po celou dobu v domnění, že se jedná o stránky pravé, vylákal osobní přístupové údaje do internetového bankovnictví. Tím se odstartovaly další kroky pachatelova jednání, které posléze neoprávněně učinil. Za pomoci několika finančních transakcí ženě z účtu převedl celkem 350 000 korun.

Pozornost a ostražitost v on-line prostředí je velmi důležitá. Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám při prodeji zboží. Ověřujte si informace, které získáte. Pokud zboží prodávám, peníze očekávám a nikde svůj PIN nezadávám. 

Policie ČR se připojila k rozsáhlé vzdělávací kampani České bankovní asociace a dalších partnerů, která upozorňuje na sílící nebezpečí podvodů na internetu. 

Odkaz na informace ke kampani  "#nePINdej!"https://www.policie.cz/clanek/nepindej.aspx

nprap. Veronika Hokrová
6. září 2022

vytisknout  e-mailem