Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neoprávněné vylákání nadměrných odpočtů DPH

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu stamilionového krácení daně z přidané hodnoty.  

Podle závěrů kriminalistů měla čtveřice obviněných mužů v roce 2009 získat, či pokusit se získat, neoprávněné vyplacení nadměrných odpočtů DPH při obchodech s kovovým odpadem. K tomuto účelu měli vytvořit podvodné řetězce dodavatelů a odběratelů, v jejichž rámci  obchodovali s  totožným zbožím, přemísťovaným opakovaně z Maďarska do ČR a zpět, na jejichž koncích vždy stála obchodní společnost, vykazující dodání zboží do jiného členského státu EU a uplatňující nárok na vyplacení nadměrného odpočtu DPH.

Svým jednáním měl první obviněný způsobit škodu cca 144,5 milionu korun a dále se měl pokusit vylákat cca 29 milionu korun. Druhý z obviněných měl způsobit škodu cca 106,5 milionu korun a pokusit se vylákat cca 10 milionů korun. Třetí obviněný měl způsobit škodu cca 125,5 milionu korun a pokusit se vylákat cca 29 milionů korun. Čtvrtý obviněný se měl pokusit vylákat cca 13,5 milionu korun. 

První tři muži jsou obviněni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dílem dokonaného a dílem ve stádiu pokusu. Čtvrtý muž je trestně stíhán pro pokus k trestnému činu  zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Všem obviněným v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody až na deset let. 

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl v uplynulých dnech předán na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
8. července 2014
 

vytisknout  e-mailem