Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neoprávněně vydávala řidičské průkazy

V uplynulých dnech odeslali policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na 55letou bývalou pracovnici Městského úřadu Jičín, která byla obviněna z trestného činu maření úkolů veřejného činitele z nedbalosti podle ustanovení § 159 odst. 1 trestního zákona. 

                         
            V průběhu vyšetřování policisté zjistili, že obviněná žena měla jako zaměstnanec městského úřadu v období od srpna 2008 do září 2009 ve 144 případech neoprávněně udělovat řidičská oprávnění. Tyto řidičské průkazy vydávala cizincům převážně německé státní příslušnosti. Řidičské průkazy byly podle zjištěných skutečností vydávány v rozporu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích, přičemž cizinci neměli na území ČR trvalý pobyt, či nesplňovali délku přechodného pobytu v délce alespoň 185 dní. Městský úřad Jičín nebyl proto místně příslušným úřadem ve věci vydávání těchto řidičských průkazů. Dále byly řidičské průkazy vydávány v rozporu se Směrnicí Rady 91/439/EHS o řidičských průkazech, podle které mohou být řidičské průkazy vydávány pouze žadatelům, kteří mají obvyklé bydliště na území členského státu, který řidičský průkaz vydal.  Ačkoliv byla obviněné ženě známa její povinnost kontrolovat a porovnávat údaje uvedené v žádostech, bez dostatečného důvodu spoléhala na jejich správnost, a to přesto, že byla profesionálně a dostatečně proškolena o postupu na úseku vydávání řidičských oprávnění a řidičských průkazů.
 
Všichni žadatelé měli ve svých žádostech o vydání řidičského průkazu uveden vždy účelově přechodný pobyt v katastrálním území Městského úřadu Jičín, aby zde mohli jako na místně příslušném odboru dopravy o vydání oprávnění žádat. Byla tak splněna pouze část podmínky, kdy cizinci zde měli sice nahlášen pobyt, avšak nesplňovali délku tohoto pobytu.
 
            V případě odsouzení hrozí obviněné ženě trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti.
 
 
pplk. Mgr. Roman Skřepek
rada ÚOKFK SKPV
4. 8. 2010

vytisknout  e-mailem