Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neoprávněné podnikání na burzách

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v uplynulých dnech ukončili vyšetřování případu, který se týkal nepovoleného obchodování na kapitálových trzích.  

Z trestného činu neoprávněného podnikání jsou obviněni tři muži a jedna žena. První z obviněných měl pořádat prezentace, v rámci kterých nabízel potenciálním klientům obchodování na kapitálových trzích. Další muž měl provádět faktické obchodování na burzách. Třetí obviněný podle závěrů kriminalistů spravoval brokerské účty a evidoval obchody a klienty. Poslední obviněnou je žena, která měla mít na starosti styk s klienty a přijímání přihlášek. Ani jedna z těchto osob však neměla povolení k poskytování investičních služeb a rovněž nikdo z obviněných nedisponoval potřebnou licencí od České národní banky.
 
Obvinění nejprve obchodovali s penězi klientů prostřednictvím obchodní společnosti, která za tímto účelem měla být založena na karibských ostrovech Svatý Vincent a Grenadiny. Následně měli přesvědčit své klienty o nutnosti zřízení účtů u jedné velké zahraniční banky a to jak v USA, tak ve Velké Británii (v měnách USD a EURO). Takto vložené finanční prostředky pak měli obvinění přijmout k investování. Během tří let (od prosince 2007 do prosince 2010) jim, podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV, svěřilo více než 200 klientů cca 32 milionů korun, se kterými bylo obchodováno výhradně na americké burze Chicago Mercantile Exchange.
 
Spis již byl odeslán na Krajské státní zastupitelství v Ostravě s návrhem na podání obžaloby. Všem obviněným osobám v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
9. května 2012

vytisknout  e-mailem