Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Neoprávněně podnikal a navíc podváděl

PROSTĚJOVSKO - Své klienty připravil skoro o tři miliony. 

Z přečinu neoprávněné podnikání a zločinu podvod viní prostějovští kriminalisté oddělení hospodářské kriminality jednatřicetiletého muže ze Žďáru nad Sázavou.

Neoprávněného podnikání se měl obviněný muž dopouštět v období od dubna 2017 do května 2019 tím, že prováděl různé stavební práce, přestože měl živnostenské oprávnění na jiný druh činnosti. Přestože si této skutečnosti byl prokazatelně vědom, provedl v uvedeném období neoprávněně 16 zakázek.

Dalších 9 zakázek v období od srpna 2017 do ledna 2019 započal, ale po vyplacení záloh je přerušil a pod různými záminkami v nich nepokračoval a nereagoval ani na četné urgence k finančnímu vyrovnání. Svým klientům tím měl způsobit škodu vyčíslenou na bezmála 1,2 milionu korun.

V období od srpna 2017 do ledna 2019 pak uzavřel smlouvy o dílo či ústní dohody na dalších 8 finálních dodávek stavebních prací. Učinit tak měl pouze s úmyslem se obohatit, protože věděl, že vzhledem ke svým možnostem nebude schopen těmto závazkům dostát. U těchto zakázek formou záloh na nákup materiálu a provedení práce převzal souhrnně téměř 1,8 milionu korun.

V případě prokázání viny a odsouzení obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let a zákaz činnosti.

por. Mgr. František Kořínek

24. května 2021

vytisknout  e-mailem