Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Neoprávněně pobraly 140 tisíc korun

ÚSTECKO - Ženy se vdaly za cizince a neoznámily to. 

Od začátku nového roku 2012 policisté cizinecké policie řeší již dva nové případy neoprávněného pobírání sociálních dávek. V prvním případě devětačtyřicetiletá žena z Ústecka pobírala od prosince roku 2008 až do konce září roku 2011 dávky státní sociální podpory a přídavky na sociálním příplatku na své děti neoprávněně. Při sepisování žádosti o příspěvek zapomněla uvést závažnou skutečnost – svůj sňatek. V prosinci 2008 se totiž vdala za cizince z Nigérie. Tím, že svůj změněný rodinný stav neoznámila, obohatila se tak na úkor Úřadu práce o částku více než 108 tisíc korun. Cizinečtí policisté v této věci zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin podvodu. Ženě by v tomto případě kvůli větší škodě mohlo hrozit až pět let odnětí svobody.
 
Druhý podobný případ zjistili policisté na Chomutovsku, tentokrát šlo o výši škody „pouze“ 30 tisíc korun. I v tomto případě třiadvacetiletá Češka, která se v zahraničí vdala za Maročana tuto skutečnost neoznámila úřadům. Sňatek uzavřela v březnu 2011 a od dubna téhož roku až do konce října jí byla neprávem přiznána a vyplacena dávka státní sociální podpory – přídavek na dítě a sociální příplatek. Také v tomto případě chomutovští policisté cizinecké policie zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin podvodu, za který by ženě mohly hrozit až dva roky odnětí svobody.
 
Kromě trestního stíhání, kdy občané ČR úmyslně zatají nebo neoznámí změnu rodinného stavu na příslušných úřadech s takovým jednáním úzce souvisí i trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu. Účelové sňatky uzavírané zejména v zahraničí se v posledních letech stávají fenoménem problematiky nelegální migrace v ČR. Pokud totiž cizinec uzavře manželství s občanem ČR, žádá potom o povolení k pobytu za účelem sloučení s občanem EU v souladu se zákonem o pobytu cizinců. Tyto prostředky mají za cíl napomoci cizinci k získání legálního pobytu na území České republiky (a volného pohybu po EU), nejčastěji se jedná o státní příslušníky Nigérie. Cizinecká policie pak musí prošetřit, zda se jedná o účelovost. Tyto sňatky ve většině případů organizují osoby, které oslovují občany ČR zejména z řad romské populace, drogově závislých a sociálně slabších obyvatel, kteří se snadno nechají zlákat vidinou snadného přivýdělku.
 
Tímto účelovým jednáním se občané Česka dopouštějí trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu. Pokud cizinecká policie důkladným prošetřením dokáže, že se jednalo o účelový sňatek, hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti. V případě organizování těchto sňatků nebo spáchání takového činu opakovaně hrozí trest až tři roky.
 
Dále je k této problematice třeba uvést, že kromě trestního stíhání hrozí osobám fingovaných sňatků i další nepříjemné důsledky, které si předem nemusí uvědomit. Především je to pro občana ČR komplikace při následném rozvodovém řízení, kdy cizinec často pobývá neznámo kde a nesdílí společnou domácnost se svým manželem, neplnění vyživovací povinnosti mezi manžely nebo také ztráta nároku na sociální příspěvky státu (například dávky státní sociální podpory, dávky hmotné nouze…).

vytisknout  e-mailem