Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Neoprávněně pobírala rodičovský příspěvek

HRADECKO - Matka včas nenahlásila narození dalšího dítěte, přišla si tak na téměř 23 tisíc korun  

Hradečtí policisté v minulém týdnu (31. května 2012) ukončili ve zkráceném přípravném řízení vyšetřování případu neoprávněného pobírání rodičovského příspěvku.

Z podvodu je důvodně podezřelá čtyřiadvacetiletá žena z Královéhradecka, která neoprávněně pobírala od listopadu 2009 do dubna 2010 rodičovský příspěvek.
O dávky stání sociální podpory, a to o rodičovský příspěvek žádala hradecký úřad práce v březnu 2008. Tehdy pečovala o téměř dvouletou dceru. V listopadu 2009 se jí narodilo další dítě (dcera). Přitom narození dítěte nenahlásila úřadu práce.
Jelikož nesplnila zákonnou oznamovací povinnost a včas neoznámila narození dalšího dítěte, zavinila, že jí byla dávka vyplácena neprávem. Vzhledem k tomu, že uvedené dítě v její žádosti z března 2008 nebylo nejmladším dítětem v rodině, neboť se jí narodila v listopadu 2009 další dcera, nesplnila podmínky nároku na rodičovský příspěvek.
I když ženu příslušný úřad poučil, že musí písemně ohlásit do osmi dnů jakékoliv změny ve svém životě, které by na vyplácení dávky mohly mít vliv, neučinila tak.
Neoprávněně během půl roku obdržela téměř 23 tisíc korun.
Vzniklý přeplatek do současné doby nevrátila. Úřadu práce se zavázala, že dlužnou částku splatí. Přitom si prý s úřadem práce domluvila splátkový kalendář. Do dnešního dne však neuhradila jedinou částku ze vzniklého přeplatku z důvodu, že jí to nedovolila její finanční situace. Jelikož je na mateřské dovolené a pečuje o tři děti. Její měsíční příjem činí devět tisíc korun. Přítel je prý bez práce.
Případ na policii oznámil v loňském roce (2011) hradecký úřad práce.

Policisté ženě dne 25. května 2012 sdělili podezření ze spáchání přečinu podvodu. Nyní jí hrozí až dva roky vězení.

nprap. Anna Pešavová - 4. června 2012 (14:10)

vytisknout  e-mailem