Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neoprávněné čerpání dotací

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli dne 23. ledna 2024 realizaci trestní věci s krycím názvem DONJON II, která se týkala neoprávněného čerpání dotací z fondů Evropské unie a ze státního rozpočtu České republiky. 

Kriminalisté NCOZ zadrželi na území České republiky 11 osob. Následně bylo obviněno 6 fyzických a 1 právnická osoba z pokračujícího zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie v souběhu s pokračujícím zvlášť závažným zločinem dotační podvod.
 
Obviněné osoby se trestné činnosti měly dopustit tím, že nejméně od roku 2010 do roku 2016 po vzájemné dohodě a se společným úmyslem neoprávněně čerpaly pro společnosti ovládané hlavním obviněným dotace poskytované Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR financované ze strukturálních fondů Evropské unie a ze státního rozpočtu České republiky. Čerpání dotací se mělo týkat nákupu obráběcích strojů a dalších zařízení, u kterých měly být uváděny mnohonásobně nadhodnocené částky oproti skutečným pořizovacím cenám.
 
Podle našich závěrů uvedená činnost měla být koordinovaná se společným úmyslem, aby společnosti ovládané hlavním obviněným získaly na základě nepravdivých údajů dotační prostředky v celkové výši cca 136 milionů Kč. 

Všechny osoby jsou stíhány na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným tresty odnětí svobody až na 10 let. 
 
Na uvedené věci spolupracovala NCOZ s Generálním finančním ředitelstvím, Finančním úřadem pro Středočeský kraj, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Finančním analytickým úřadem. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
6. února 2024

vytisknout  e-mailem