Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neoprávněná těžba virtuální měny Bitcoin

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech navrhli obžalovat jednu osobu pro neoprávněnou „těžbu“ Bitcoinů. 

Podle našich závěrů si obviněný muž v roce 2021, ve veřejně přístupném prostoru prodejen elektroniky (showroomech), vybral počítače s vyšším výpočetním výkonem procesorů a zejména grafických karet. Do nich pak měl neoprávněně a v některých případech i opakovaně nainstalovat speciální software určený k těžbě virtuální měny Bitcoin. Tento software měl následně sledovat a kontrolovat funkčnost programu vzdáleně přes webové stránky.
   
Muž je stíhán pro trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací dle ust. § 230 odst. 2 písm. d), odst. 3 písm. a) trestního zákoníku.
      
Svým jednáním měl obchodní společnosti, která vlastní napadené počítače, způsobit škodu ve výši cca 70 tisíc korun.
     
Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl již předán státnímu zástupci Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému trest odnětí svobody od 6 měsíců do 4 let.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
22. července 2022

vytisknout  e-mailem