Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Neobvyklá vykládka zboží

LIBEREC – V nákladovém prostoru kamionu se skrýval cizinec. 

Cestování Evropou a hledání nového bydla není vůbec snadné. Když se k tomu přidá ještě shoda „nepříjemných“ náhod, „vysněná“ destinace, která byla téměř na dosah ruky, může být vzápětí tisíce kilometrů vzdálena. Přesvědčil se o tom muž z ciziny.

Změna podnebí, pracovní příležitosti, sváry v domovině, perzekuce či jen vidina lepšího života. To jsou jen některé z mnoha důvodů, které vedou lidi ke změnám. Mnozí se tak vydávají na strastiplné cesty napříč zeměmi a kontinenty.

V závěru minulého týdne stál na jednom Belgickém parkovišti zaparkovaný kamion, jehož řidič si plnil podmínky bezpečnostních přestávek. Nedaleko od shromaždiště kamionů pak pokukovala po případném „převozníkovi“ skupinka osob. Byl mezi nimi také „náš smolař“. Pravděpodobně dlouhé čekání na vhodnou příležitost jej zmohlo natolik, že usnul. Mezitím, co se oddával blaženému spánku, nastoupili jeho kamarádi, zřejmě, do náklaďáku směřujícího na „ostrovy“. Po probuzení se nestačil divit. Kamarádi byli pryč a on se tak ocitl zcela sám na neznámém místě. Odhodlal se k činu. I on tedy nastoupil do nějakého kamionu v domnění, že cílovou destinací bude země za kanálem. Kamion.jpg

O čtyři dny později, při vykládce zboží na parkovišti jedné z firem v Liberci, vypadl onen zcepenělý cestovatel z nákladového prostoru kamionu. V poloze stojmo, zaklíněn mezi nákladem, setrval téměř čtyři dny. Není se tak čemu divit, že jej nohy neposlouchaly. Ke svému zděšení brzy přišel na to, že není tam, kde chtěl být. I přesto, že v něm typické sychravé počasí evokovalo myšlenku, že je na vysněném místě, osoby okolo kamionu hovořící zcela jiným jazykem velmi záhy ukončily jeho nadšení.

V pondělí 10. prosince se tak na operačním středisku policie rozezněl telefon, v němž hlas oznámil neobvyklý nález. Na místo okamžitě vyjeli policisté Oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie v Liberci. Cizince bez dokladů a finanční hotovosti si převzali a zajistili mu lékařské vyšetření v nemocničním zařízení.

Následujícího dne požádal muž o poskytnutí mezinárodní ochrany formou azylu v České republice. Cizinec byl po administrativních úkonech převezen do Přijímacího střediska pro azylanty a předán příslušným orgánům, které budou o udělení azylu rozhodovat.

13. prosince 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem