Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nenechte se zmást podvodnými maily!

BENEŠOVSKO - Policie opětovně upozorňuje na možná úskalí, která přináší anonymní prostředí internetu. 

Možná se Vám už někdy stalo, že Vám byl do Vaší emailové schránky doručen mail, jehož obsah se Vám zdál podezřelý. Pokud jste jej neotevřeli, udělali jste správně a uchránili tak svůj počítač před reálným napadením nebezpečnými viry.
 
Takových mailů s podezřelým obsahem se v dnešní době anonymního internetu objevuje stále více a více. Mají nejrůznější podobu a obsah, v zásadě ale mají jeden cíl. Znejistit uživatele mailu natolik, že všemu uvěří, otevře například nevhodnou přílohu, či vyplní citlivé údaje o své osobě. Výsledkem je poté zavirovaný počítač, ztráta dat, či zmizení finančních prostředků z peněžního účtu.
 
Konkrétně o peníze jde zkušeným hackerům, kteří se prostřednictvím tzv. phishingu snaží neoprávněně obohatit na úkor uživatelů internetového bankovnictví. Pracují ponejvíce ze zahraničí a trestnou činnost tohoto druhu provádějí velmi sofistikovaně. Proto bychom se měli mít neustále na pozoru a důkladně sledovat svoji emailovou schránku. Pokud obdržíme mail od neznámého odesílatele, anebo mail jakkoliv jinak podezřelý, měli bychom se zaměřit na několik důležitých věcí. Jedním z prvních varujících signálů by pro nás měl být textový obsah takového mailu. Tam jeho původce často chybuje, velmi rychle to poznáme na ne příliš dokonalé češtině. Co ale dovedou hackeři téměř dokonale, je grafický vzhled mailu. Tady si dávají opravdu hodně záležet a nepozornému oku tak může velmi lehce uniknout, že informace mu nesděluje právě například jeho banka. I to je ale samozřejmě nesmysl. Drtivá většina bank neoslovuje své klienty v otázkách bezpečnosti emailem. Proto je třeba v případě, že máme sebemenší pochybnosti, obrátit se s dotazem přímo na peněžní ústav. Zároveň je velmi důležité, takový mail nejlépe vůbec neotevírat, pokud už se tak stane, neklikat na vložené odkazy, neotevírat přílohy, a už vůbec ne, sdělovat své citlivé údaje!
 
Na tyto podvodné maily i jiné podezřelé informace, které mohou skončit v emailových schránkách jejich uživatelů, reagují velmi pružně i jednotlivé peněžní ústavy a své klienty o tom vhodným způsobem informují. Naopak klienti by měli ve svém vlastním zájmu sledovat zprávy banky, a také informace z otevřených zdrojů.
 
Pokud už někdo takovýmto podvodným způsobem o své peníze přece jen přijde, každá solidní banka mu je po zjištění všech potřebných skutečností nahradí. Tím, že budeme obezřetní, si ale můžeme ušetřit spoustu času a nepříjemností spojených s vyřizováním takovéto zbytečné záležitosti.
 
Co je to PHISHING?
 
PHISHING je druh internetového podvodu, kterým se pachatelé snaží z uživatelů internetového bankovnictví vylákat přístupové údaje k účtům a zneužít je pro své obohacení. K získání těchto důvěrných informací používají podvodné maily, které se tváří, jako by byly odeslány přímo z banky. Snahou přitom je, přesvědčit uživatele, aby otevřel přílohu či kliknul na konkrétní odkaz. V případě, že se tak stane, ocitne se na podvodných stránkách, kde jsou po něm požadovány například přístupové údaje k účtům, platebním kartám nebo jiné důvěrné informace. Pokud je vyplní, poskytne tato data právě podvodníkům, kteří je obratem využijí ve svůj prospěch.
 
Nejjednodušší obranou proti takovým mailům je účinný antivirový a antispamový program, ale především chladná hlava a zdravý rozum.
Užitečné rady, jak se chovat v prostředí internetu naleznete například na stránkách: www.bezpecnyinternet.cz. Pokud si nejste jisti, zda Vaše emailová schránka nebyla kompromitována, můžete si ji nechat zkontrolovat přímo od Policie ČR v této aplikaci.  Více informací o kompromitujících emailech naleznete zde.
 
 
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
19. června 2014
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Ukázka podvodného mailu

Ukázka podvodného mailu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem