Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nenechte se zaskočit!

Přívaly sněhu a následné dopravní komplikace ukázaly, že mnozí účastníci silničního provozu stále ještě nejsou schopni reagovat na nepříznivé povětrnostní podmínky.  

Připomínáme proto několik základních zásad, jejichž dodržování může zabránit v lepším případě  nepříjemným situacím, v horším případě tragédiím.
 
Základem je sledování aktuálních informací, a to nejen o povětrnostních podmínkách, ale také o místech dopravních komplikací – o dopravních nehodách, uzavírkách, kolonách apod. Pravidelný informační servis přinášejí zejména webové stránky zaměřené na dopravní zpravodajství, nebo rozhlasová vysílání.
 
V místech, kde dojde k velkému spadu sněhových srážek, doporučujeme, pokud to bude jen trochu možné, vůbec nevyjíždět. Pokud na cestu vyrazit musíte, nechte raději doma děti nebo starší osoby (jsou náchylnější k prochladnutí).
 
Zejména na delší cesty nezapomeňte připravit nejen své vozidlo, ale i sami sebe. Podmínkou šťastného návratu jsou odpovídající pneumatiky, popř. sněhové řetězy (použití řetězů je vhodné předem vyzkoušet). Zapomenout byste neměli také na doplnění všech provozních kapalin, včetně vody v ostřikovačích a dostatečného množství pohonných hmot pro případ uvíznutí. Pro tento případ se bude hodit také dostatek teplého oblečení, popř. deka, ale i jídlo a pití. Pomoci může také lopatka nebo posyp pod kola pro případ zapadnutí do závěje. V případě uvíznutí se obrňte trpělivostí.  
 
Samozřejmostí musí být věnování maximální pozornosti dopravně technickému stavu komunikace a dopravní situaci. Více než kdy jindy hraje zásadní roli přiměřená rychlost a dodržování adekvátních rozestupů.
 
Buďte na svých cestách opatrní. Ředitelství služby dopravní policie Vám přeje šťastnou cestu.  
 
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová

vytisknout  e-mailem