Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nenechme se zaskočit!

Nastávající období roku přináší do silničního provozu rizika, která mohou významně negativně ovlivnit dopravní nehodovost.  

Představitelé Policejního prezidia ČR a Ministerstva dopravy ČR se dnes v dopoledních hodinách sešli se zástupci médií, aby jejich prostředictvím upozornili účastníky provozu na pozemních komunikacích na rizika, která s sebou přináší podzimní a navazující zimní období.

Náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivan Bílek hned v úvodu připomněl, že rizika spojená s těmito měsíci lze eliminovat vyšší kázní všech účastníků provozu a aktivitou všech subjektů zaměřených na problematiku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. To potvrdila také slova ředitele dopravní policie plk. Leoše Tržila, který ve své prezentaci upozornil na specifika těchto měsíců. Mezi ta se kromě horších a často se měnících povětrnostních podmínek (déšť, mlha, náledí a sníh atd.) řadí také "zkrácení dne" a související častější snížená viditelnost nebo vyšší koncentrace tzv. svátečních řidičů usedajících za volant, aby uctili památku zesnulých. V této souvislosti zmínil plk. Tržil nejčastější příčiny dopravních nehod typické právě pro toto období (více zde).

Velká pozornost byla věnována nemotorizovaným a tedy nejvíce zranitelným účastníkům provozu. Právě chodci a cyklisté jsou v důsledku snížené viditelnosti velmi ohroženi. Je proto důležité, aby nepodceňovali riziko a "vyzbrojili" se na cestu tmavými místy reflexnimi doplňky či kvalitním osvětlením. Na "neviditelné" chodce a cyklisty se dopravní policisté zaměřují také v rámci své každodenní činnosti. Pokud se v provozu setkají se špatně viditelným účastníkem, upozorní ho na nebezpečí, kterému vystavuje sám sebe ale i ostatní, a předají mu reflexní doplněk. Cílem této aktivity není jen vybavit konkrétní osobu reflexním prvkem, ale také přimět daného chodce či cyklistu k zamyšlení, co lze udělat pro vlastní bezpečí. Zvýšit své šance na šťastný návrat domů může každý z nás totiž velmi snadno.

Reflexní materiály, které dopravní policisté v rámci své činnosti účastníkům provozu předávají, byly pořízeny v rámci kampaně ministerstva dopravy Nemyslíš-zaplatíš. O kampani a dalších aktivitách ministerstva zaměřených bezpečnost a plynulost silničního provozu informoval na tiskové konferenci ředitel odboru komunikace s věřejností a tiskový mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

A co Vy? Připravili jste již na následující měsíce své vozidlo a sami sebe? Nezapomeňme, že nejvíce své bezpečí ovlivníme každý sám.

kpt. Veronika Benediktová
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem