Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nenechali se podplatit

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Podnikatel se opakovaně pokusil uplatit inspektory práce.  

 

Pracovníci inspektorátu práce prokázali hned dvakrát po sobě svou neúplatnost a zároveň podnikatel se opakovaně dopustil trestného činu podplácení. Po inspektorech chtěl, aby v jeho prospěch zvrátili jednání o podnikatelském prohřešku. Vše začalo letos v létě, když inspektoři práce přijeli do Bílovic a zjistili, že prodavačka v obchodě pracuje bez uzavřené smlouvy. Za pár týdnů byl dvaatřicetiletý podnikatel předvolán k projednání na pobočku do Zlína, kde po ukončení řízení vytáhl na stůl láhev koňaku a bonboniéru. Úředníci okamžitě odmítli jakýkoliv úplatek a řekli mu, ať si vše vezme zpět, že takovým způsobem se rozhodně nemůže ovlivňovat spravedlivé projednávání. Podnikatel nechal láhev s bonbony ležet na stole a z kanceláře utekl s tím, že si zřejmě myslel, že ho „dárek“ uchrání od sankce za porušení zákona. To se ovšem velmi mýlil!

Úřední jednání se samozřejmě koňakem nenechalo „opít“ a za pár týdnů dostal podnikatel dopis o uložené pokutě čtvrt milionu korun za spáchání správního deliktu, kterého se nezákonným zaměstnáváním dopustil. Podnikatel si nedal říct a vyrazil za inspektory práce znovu, nyní do Uherského Hradiště. Inspektory požádal o pomoc o zmírnění sankce a v průběhu jednání vytáhl z kapsy kalhot deset tisíc korun, které předložil na stůl a požádal inspektory o ovlivnění výsledku správního řízení. Oba inspektoři úplatek ihned odmítli a informovali ho o protiprávnosti takové snahy ovlivnit úřední jednání. Podnikatel na to nechtěl reagovat, a tak jej inspektoři znovu a důrazně vyzvali, ať si peníze vezme a kancelář opustí. Dvaatřicetiletý muž nakonec peníze sbalil zpět do kapsy a odešel.

Tyto pokusy o uplácení oznámili pracovníci Státního úřadu inspekce práce na policii a uherskohradišťští kriminalisté začali na tomto případu pracovat. Po zajištění všech důkazů a výsleších jednotlivých aktérů sdělili kriminalisté v těchto dnech dvaatřicetiletému obchodníkovi z Uherskohradišťska podezření ze spáchání trestného činu podplácení, za což mu ze zákona hrozí až dva roky vězení.


20. listopad 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem