Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nenapravitelný motocyklista skončil ve vazební věznici

JABLONECKO - Jedná se o nebezpečného recidivistu v dopravě. 

V pondělí 2. května kolem třetí hodiny nad ránem zaregistrovali policisté hlídkové služby v Jablonci nad Nisou za řidítky stroje Kawasaki 750 známého "klienta" policie s  aktuálním zákazem řízení. Okamžitě se proto za ním rozjeli, aby mu v další jízdě zabránili. Na jejich znamení k zastavení zareagoval přidáním na rychlosti. Následovala honička přes zhruba třiadvacetikilometrový úsek vedoucí přes Smržovku, Tanvald a Velké Hamry, která skončila až v Loužnici. Zde 34letý motocyklista svůj stroj odstavil u okraje silnice a policistům se vzdal.

Hlídka ho podrobila dechové zkoušce i orientačnímu testu na drogy. Ten vyšel pozitivně na amfetamin a metamfetamin. Pod vlivem alkoholu nebyl. Odborné lékařské vyšetření spojené s odběrem krve odmítl, aniž by k tomu měl konkrétní závažný důvod. Policisté zjistili,  že mají před sebou speciálního recidivistu v souvislosti s porušováním zákazu řízení motorových vozidel. Od roku 2010 ho za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, tedy za ignorování zákazu řízení, poslaly soudy do vězení celkem šestkrát. Naposledy z něj vyšel přesně před rokem. Od té doby jsme proti němu zahájili trestní stíhání pro jinou jízdu v zákazu, která se ještě nedostala před soud, a i přesto měl stejný problém 2. května. Před policisty pak ujížděl jako smyslů zbavený velmi agresivní jízdou, kterou vážně ohrožoval další účastníky silničního provozu, přičemž některé obce projížděl až stoosmdesátikilometrovou rychlostí.

Policisté u něj v batohu v průběhu bezpečnostní prověrky zajistili kromě sáčku s pervitinem a šesti tablet drogy MDMA také samonabíjecí pistoli ČZ Uherský Brod model 70 ráže 7,65 s 33 náboji. Držitelem povolení k držení takové zbraně nebo střeliva není, a proto se v této souvislosti už zodpovídá  z přečinu nedovoleného ozbrojování. Do protokolu uvedl, že si pistoli pořídil na svou ochranu. Zajištěné drogy jsme zaslali k expertíze a čekáme na výsledek jejich rozboru. Potom o kvalifikaci jejich držení rozhodneme.

Vzhledem k tomu, že muž opětovně řídil motorové vozidlo, vyšetřovatel ho hned 2. května  obvinil také z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a podal státnímu zástupci podnět k jeho vazebnímu stíhání, a to proto, aby dál nemohl ohrožovat bezpečnost silničního provozu,  tedy, aby nemohl pokračovat ve své trestné činnosti. Stejný pohled na věc měl nejen státní zástupce, ale i soudce, který ho do vazby ve středu 4. května poslal.

6. 5. 2022
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem