Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nenahrávejme zlodějům

PROSTĚJOVSKO - Čtyři vykradená auta v jeden den. 

Během úterý 31. května jsme obdrželi čtyři oznámení o vloupání do automobilů, ke kterým došlo na různých místech prostějovského okresu.

K prvnímu došlo přes noc z pondělí na úterý ve Fanderlíkově ulici v Prostějově. Dosud neznámý pachatel se zde dosud nezjištěným způsobem bez použití násilí vloupal do osobního automobilu typu Škoda Felicia. Z vozidla následně odcizil autorádio značky Sony, čímž majitelce vozu způsobil škodu vyčíslenou na 4 800 korun.

V úterý 31. května v době od 8:05 do 9:50 hodin se na polní cestě k ovocnému sadu u obce Mořice neznámý pachatel vloupal do osobního automobilu typu Opel Astra. Pachatel do vozidla vnikl po rozbití skleněné výplně dveří u řidiče. Pohnutkou pro toto jednání pachateli byla textilní taška uložená ve vozidle viditelně na sedadle spolujezdce. Z tašky pachatel odcizil peněženku s osobními doklady, platební kartou, finanční hotovostí 1 500 korun a mobilním telefonem typu Samsung S4. Škoda vzniklá odcizením věcí a poškozením vozidla byla v tomto případě vyčíslena na 11 600 korun.

V úterý 31. května v 10:00 hodin se dva dosud neznámí pachatelé na lesní cestě u rybníka v katastru obce Protivanov vloupali do dodávkového automobilu značky Renault. Také tito pachatelé do vozidla vnikli po rozbití skleněné výplně dveří u řidiče. Z kabiny pak odcizili na sedadle spolujezdce viditelně uloženou plastovou krabici s peněženkou s finanční hotovostí 18 700 korun, osobními doklady a dvěma platebními kartami. Krabice dále obsahovala firemní dokumenty, dva technické průkazy k automobilům, notebook typu Lenovo typ B50-30, sluneční brýle a růžové vodítko značky Flexi. Akci zlodějů viděla majitelka vozidla, která nedaleko venčila psa. Pachatelé na místo přijeli svým vozidlem, které zastavili poblíž jejího. Dle jejích slov celá akce trvala asi 20 sekund a poté muži naskočili do vozidla a z místa odjeli. Škoda vzniklá odcizením věcí a poškozením vozidla byla předběžně vyčíslena na 32 tisíc korun.

V úterý 31. května v době od 9:15 do 10:15 hodin se na parkovišti u Plumlovské přehrady vloupal dosud neznámý pachatel do osobního automobilu značky Peugeot. Pachatel do vozidla vnikl po násilném překonání zámku dveří u spolujezdce. Motivem pro pachatele byla na podlaze mezi sedadly uložená černá látková taška značky Adidas. Spolu s taškou její majitelka přišla i o peněženku s finanční hotovostí 3 500 korun, platební kartou a osobními doklady a svazek klíčů, kosmetiku a dámské legíny černé barvy. Celková výše způsobené škody byla vyčíslena na 9 350 korun.

Pachatel prvního uvedeného případu je podezřelý z přečinu krádež. Pachatelé ostatních uvedených vloupání jsou kromě přečinu krádež podezřelí ještě i z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení a prokázání viny pachatelům všech uvedených skutků hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Rady pro veřejnost:

Z uvedeného popisu případů lze vyvodit dvě nejzákladnější preventivní zásady, jejichž dodržováním lze s velkou pravděpodobností vloupání do automobilu zabránit.

1. Především je třeba opětovně zdůraznit již roky propagovaný slogan, že „AUTO NENÍ TREZOR“. Ve všech čtyřech uvedených případech byly odcizené věci umístěné ve vozidlech viditelně. To však neplatí jen u případů z tohoto týdne. S výjimkou jednoho případu, kdy byly odcizeny věci ze zavazadlového prostoru vozidla, bylo pravděpodobnou příčinou všech 42 letošních vloupání do vozidel na Prostějovsku ponechání věcí viditelně v kabině vozidla.

2. Parkování vozidla - při výběru místa k zaparkování vozidla parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech. Tato zásada byla porušena u tří ze čtyř včerejších případů vloupání.

por. Mgr. František Kořínek

1. června 2016

vytisknout  e-mailem