Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Aktualizace - Němečtí a čeští policisté společně pronásledovali řidiče v odcizeném vozidle

STŘEDOČESKÝ A PLZEŇSKÝ KRAJ - Řidič byl zadržen za pomoci policejního vrtulníku. 

 

Dne 21. 7. 2014 po páté hodině ranní pronásledovali na dálnici D5 ve směru z Německa němečtí kolegové vozidlo tovární značky BMW X6 v hodnotě téměř dvou milionů korun, které bylo dle všeho odcizeno v Německu v Dachau. Řidič na výzvy policistů nereagoval a ujížděl vysokou rychlostí, která místy převyšovala 200 km/h. V rámci přeshraniční českobavorské spolupráce se do pronásledování vozidla zapojilo sedm hlídek z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje včetně dálničního oddělení ve Svojkovicích a další hlídky z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje a policejní vrtulník, který monitoroval průjezd vozidla poté, co sjel z dálnice a hlídky naváděl. Řidič sjel z dálnice u obce Hořovice, pokračoval směrem na obec Tlustice, kde zastavil a začal utíkat. Následně jej zadržel psovod se služebním psem z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Policisté na místě zjistili, že za volantem vozu seděl dle všeho 23 letý cizinec. Strážci zákona na místě vozidlo zajistili k dalšímu zkoumání.

V průběhu vyšetřování celého případu se berounským kriminalistům podařilo zjistit, že se zadržený cizinec prokazoval občanským průkazem, který však nepatřil jemu. Již samotná fotografie na dokladu vzbudila u policistů podezření, že doklad není jeho. Vydával se za svého krajana, jehož občanský průkaz byl v zemi, odkud oba muži pochází evidován jako ztracený.

Pravou totožnost se kriminalistům podařilo dopátrat a bylo zjištěno, že se jedná o 27letého cizince, proti kterému je v jeho zemi vedeno hned několik trestních stíhání a zároveň zde byl již několikrát soudně trestán převážně pro majetkovou trestnou činnost.

V současné době je muž stíhán vazebně a v předběžné vazbě čeká na svůj další osud. V okamžiku rozhodnutí soudu o jeho vydání, bude předán německým kolegům. V Německu bude souzen za spáchání výše uvedeného protiprávního jednání a v případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Odcizené vozidlo je zajištěno na Územním odboru v Berouně. Policisté čekají na vyhodnocení znaleckých expertíz ze zajištěných stop z automobilu. Po ukončení všech těchto úkonů bude vozidlo vráceno zpět původnímu majiteli do Německa.

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
15. srpna 2014

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem