Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nemá bitcoiny ani peníze

NÁCHODSKO - Policie doporučuje dbát opatrnosti a dodržovat zásady bezpečného obchodování. 

Obchodování s bitcoiny zlákalo 39 letého muže z Náchodska, který do virtuální měny chtěl investovat. S nákupem a samotným obchodováním s uvedenou kryptoměnou neměl žádné zkušenosti, proto se obrátil na společnost, kterou si našel na internetu. Na základě vyplněného formuláře se mu ozvala společnost a požádala ho o zaslání domluvené částky, údajně nejnižší možné zobchodovatelné, kterou muž obratem zaslal. Jelikož si poškozený muž chtěl nakládání s kryptoměnou vyzkoušet, nezarazily ho ani další požadavky pro „virtuální obchodování“, jako např. nainstalování speciálního programu apod.

Místo prvotního poplatku za nákup bitcoinů ve výši 7 tisíc korun mu z účtu nakonec zmizelo bezmála 200 tisíc korun. Případ proto nahlásil policistům, kteří se ihned věcí začali zabývat.

Náchodští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci možného přečinu podvodu. Za současné situace, kdy je vládou vyhlášen nouzový stav, který je podle zákona přitěžující okolností, hrozí pachateli v případě prokázání viny až osm let za mřížemi.

Prevence
Virtuální měny jsou stále aktuálnější a nabízejí nový druh financí a investic. S nimi se čím dál častěji také pojí podvody. Obětí internetového podvodu se může stát skoro každý. Největším nebezpečím v online prostředí je bohužel velký dosah. Bonusem pro potenciálního internetového podvodníka je to, že s obětmi nepříchází do fyzického kontaktu.
Možností samotného nákupu bitcoinu je mnoho. Doporučujeme proto najít si důvěryhodného a osvědčeného obchodníka, přes kterého budete transakce provádět. Určitě je dobré si o daném obchodníkovi přečíst recenze a zkušenosti ostatních. Jestliže se rozhodnete pro koupi bitcoinu, musíte myslet také na bezpečnost. Ideální variantou je kryptopeněženka, jedná se o virtuální adresu, kde je nakoupená virtuální měna uložená.
Policisté upozorňují na množící se podvody a nabádají občany, aby byli opatrní. Všechny informace s prodejcem spojené se snažili ověřit dříve, než pošlou „kamsi na účet“ své peníze. Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet – žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači.

por. Ing. Eliška Majerová
15. 2. 2021

vytisknout  e-mailem