Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

„NEloupežné přepadení“

Tábor - Lhát policistům se nevyplácí. (Hlasová schránka 974 238 116) 

V časných ranních hodinách neděle dne 25. listopadu 2012 byl táborským policistům oznámen případ loupežného přepadení. Dva mladíci měli napadnout a okrást řidiče taxislužby. K incidentu mělo dojít na Chýnovské ulici v Táboře - Měšicích. Dle výpovědi poškozeného jej útočníci v okamžiku, kdy z automobilu vystupovali, měli chytit za bundu a z vozidla vytáhnout na vozovku, dále jej několikrát udeřit pěstmi do hlavy a do zátylku, kopat do celého těla a navíc proti němu použít pepřový sprej a přivodit mu tak stav bezbrannosti. Následně mu pak měli z přihrádky ve vozidle odcizit koženkovou peněženku s osobními doklady, platebními kartami a finanční hotovostí ve výši nejméně 5 000 korun. Peněženku pak měli po vyjmutí peněz zahodit nedaleko od vozidla a z místa utéct. Takovéto jednání naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, konkrétně zločinu loupeže, za který pachatelům hrozí až trest odnětí svobody na dobu až 10 let.
Případu se okamžitě ujali táborští kriminalisté a po pachatelích zahájili intenzivní pátrání. To mimo jiné obnáší ohledání místa činu, zajištění a vyhodnocení stop, kamerových záznamů, získávání poznatků v terénu, výslechy a zpracování veškerého materiálu a řadu následných činností, na kterých se podílí mnoho dalších policistů. Díky všem těmto krokům mohli již pondělního dopoledne kriminalisté zadržet dvojici důvodně podezřelých mladíků.
Následným šetření se ale ukázalo, že zjištěné skutečnosti do sebe nezapadají, a to ne na straně útočníků, ale na straně poškozeného. Zkušeným kriminalistům bylo záhy jasné, že poškozený neuvádí všechny skutečnosti pravdivě. Následně doznal, že s mladíky sice měl spor, který vyústil k fyzickému napadení, nikoliv však ve výše uvedeném rozměru. V návalu vzteku se pak rozhodl mladíkům pomstít, a to sdělením dalších nepravdivých skutečností ve věci odcizení peněz.
Dvojici mladíků tak čeká postih, ne však za spáchání trestného činu loupeže, ale pravděpodobně přestupku proti občanskému soužití. Postih však hrozí též poškozenému, a to minimálně na úrovni přestupku křivého vysvětlení, kdy mu ve správním řízení může být uložena až pokuta do výše 50 000 korun, případně až na úrovni trestného činu křivého obvinění, kde hrozí trest odnětí svobody na dobu až tří let.   
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
27. listopadu 2012
 

vytisknout  e-mailem