Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nelenil …

Orlová - kriminalisté obvinili dvaatřicetiletého muže ze spáchání pěti trestných činů 

Na přelomu května a června byl třikrát „přistižen“ při řízení automobilu, ačkoli měl uložen trest spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Dvakrát jej kontrolovali policisté, jednou strážníci městské policie Bohumín. V této souvislosti byla také ze spáchání pomoci k přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání obviněna žena, která mu zapůjčením vozidla tuto činnost umožnila.

Během trestního řízení kriminalisté odhalili také další skutky, kterých se mohl dopustit. Letos v březnu měl z bytu vylákat jeho obyvatele a tím umožnit svému spolupachateli, aby poškozenému odcizil finanční hotovost, mobilní telefon a další věci v celkové hodnotě 7 000 korun.
Koncem dubna měl vypáčit vstupní dveře bytu, z něhož měl následně odcizit finanční hotovost a krbová kamna. Ty měl vynést na chodbu, ale jak sám uvedl, byl vyrušen dalším nájemníkem, a tak utekl. Kriminalistům sdělil, že věděl, že je byt prázdný. Odcizení peněz ovšem odmítl.
Začátkem května měl vstoupit na částečně oplocený pozemek, kde bylo uskladněné dřevo. Přímo na místě ho měl prostřednictvím sociální sítě nabídnout k prodeji. Dřevo, které si jeho majitelka cenila na více než 30 000 korun, dle svého sdělení vzápětí prodal za 1000 korun. Ze stejného pozemku měl ještě odcizit zahradnické nářadí, zahradní gril a část tepelného čerpadla, čímž měl způsobit další škodu ve výši téměř 60 000 korun. Přiznal, že čerpadlo v hodnotě přes 40 000 korun prodal za pětistovku.
O pět dnů později měl vstoupit na další pozemek. Nejprve měl překonat oplocení, poté násilím vniknout do dílny, ze které měl odcizit brusku, přímočarou pilu a další elektronické nářadí v hodnotě téměř 11 000 korun.
Muži sedícímu na lavičce před obchodem měl koncem května v podvečer  vytrhnout telefon z ruky. Když poškozený požadoval vrácení mobilu, měl ho odstrčit takovou silou, až upadl na zem. Poté měl i s telefonem utéct.
Následující den v pravé poledne měl překonat oplocení a vstoupit na další pozemek. Přes sklepní okno se měl pokusit vniknout do rodinného domu, to se mu však nepodařilo. Proto se zaměřil na garáž, ze které měl po násilném vniknutí odnést dětskou motorku, jízdní kolo, svářečskou kuklu, elektrocentrálu, motorovou pilu a další elektrické nářadí v celkové hodnotě přesahující 30 000 korun. Vše měl vynést před garáž, ale protože byl vyrušen sousedem, bez „lupu“ utekl. Násilným vstupem do obou objektů měl způsobit škodu ve výši přes 12 000 korun.

Obviněný muž svou trestnou činnost nepopíral, ke skutkům kladeným mu za vinu se kriminalistům doznal. Pouze občas rozporoval množství odcizených věcí nebo užití násilí v případě odcizení telefonu. Kriminalisté jej obvinili ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, zatajení věci, krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Vzhledem k jeho trestní minulosti je obviněný muž ve vazbě.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
13. 6. 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem