Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nelegální zbraně

Od 1. února se mohou odevzdat beztrestně! 

 
      Máte doma „načerno“ zbraň podléhající registraci u Policie České republiky (dále jen policie) a nevíte, co s ní ? Jednoduché řešení nabízí amnestie, která platí od  1. února do 31. července tohoto roku, která umožňuje nelegálně držené střelné zbraně beztrestně odevzdat policii. Amnestie vstupuje v platnost v souvislosti s nabytím účinností novely  zákona o zbraních.     

pistole.jpg

Příslušné ustanovení zákona o zbraních uvádí, že trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A (například samočinný samopal), B (například samonabíjecí pistole nebo revolver) anebo C (většina loveckých zbraní) nebo hlavní část zbraně této kategorie (například hlaveň), předá - li ji do 31. července 2009 dobrovolně do úschovy kterémukoliv útvaru policie. Ten o převzetí vydá potvrzení. Občan, který odevzdal zbraň kategorie A, B, anebo C nebo její hlavní část, může ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k držení odevzdané zbraně. Nepožádá-li o vydání uvedených dokladů, použije se postup dle § 64 zákona  o zbraních, tedy:

a) lze převést vlastnictví ke zbrani na jiného oprávněného držitele
b) lze požádat příslušný útvar policie o povolení znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu zbraně
c)  lze požádat příslušný útvar policie o předání zbraně podnikateli v oboru zbraní za účelem jejího prodeje nebo úschovy 

      Další postup zahrnuje řadu úkonů, a proto stručně popíšeme jen ty základní. Podrobné informace podají pracovníci odborů a oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál.

    V policejních evidencích bude prověřeno, zda odevzdaná zbraň nebyla ztracena nebo odcizena. Dále se bude zkoumat, zda se zbraní nebyl spáchán v minulosti trestný čin.  Základním předpokladem k držení zbraní kategorie A, B, C u fyzických osob je být držitelem zbrojního průkazu. Zbrojní průkaz se rozlišuje podle účelu užívání zbraně nebo střeliva do několika skupin (například skupina A - ke sběratelským účelům,  B - ke sportovním účelům ...). V této souvislosti je nutné zmínit, že úsek zbraní u policie od  1. ledna 2009 funguje na základě nového územního členění (více naleznete zde). Byly zřízeny Odbory služby pro zbraně a bezpečnostní materiál pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Pod tyto odbory jako oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál spadají pracoviště dříve spadající pod dnes již neexistující okresní ředitelství policie. Pokud tedy občan odevzdá zbraň například na policii v Novém Bydžově, ta bude odtud předána na Oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál Hradec  Králové sídlící v hradeckých Malšovicích.  

    Při poslední zbraňové amnestii, která byla před šesti lety, bylo v rámci České republiky odevzdáno přes čtyři tisíce zbraní. Na území tehdejší Správy Východočeského kraje policie to bylo 536 zbraní, nejvíce na Královéhradecku (87 kusů) a Rychnovsku (72). 

čtěte také: Zákon č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu

 

informuje: plk. JUDr. Karel Štohanzl, vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál KŘP Včk Hradec Králové

vytisknout  e-mailem