Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nelegální obchod s lux. vozidly

Téměř rok monitorovali kriminalisté z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje skupinu osob, která se zabývala nelegálním obchodem s kradenými luxusními vozidly. 

     Téměř rok monitorovali kriminalisté z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje skupinu osob, která se zabývala nelegálním obchodem s kradenými luxusními vozidly. Jednalo se o velmi luxusní vozidla převážně tovární značky BMW X5, BMW X6, Mercedes Benz, Porsche a Audi. Do současné doby byly obviněny 4 osoby z trestných činů Legalizace výnosů z trestné činnosti dle ust. 216 trestního zákoníku, podílnictví dle ust. § 214 trestního zákoníku a jedna z těchto čtyřech osob byla obviněna rovněž krom výše uvedených trestných činů i z trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy dle ust. § 283 trestního zákoníku, neboť distribuovala drogu pervitin a to nejen na území ČR, ale také ji několikrát vyvezla do SRN, kde ji prodala dalším osobám. Pátý obviněný muž je vyšetřován na svobodě a čelí  obvinění z trestného činu zpronevěry dle ust. § 206 odst. 1, 4 písm. d) trestního zákoníku. Šestý muž byl obviněn z trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy dle ust. § 283 trestního zákoníku a je rovněž stíhán na svobodě. V současné době má Policie ČR zajištěno 35 vozidel v celkové hodnotě přes 40 milionů korun. Počet nemusí být úplný, neboť kriminalisté prověřují další vozidla a zároveň po jiných pátrají v zahraničí.
           
     Skupina fungovala především ve Středočeském, Západočeském a Ústeckém kraji, kde měli obvinění své zázemí a kde prováděli nelegální zásahy do jednoznačných identifikátorů odcizených vozidel. Činnost skupiny spočívala v tom, že si tito muži obstarávali odcizená luxusní vozidla, odcizená v ČR nebo v SRN a ukryli je zejména v různých garážích či bývalých průmyslových objektech. K upraveným vozidlům poté byly obstarány padělané technické průkazy ( většinou zemí SRN, Francie, Nizozemské království apod. ) a díky zcela nedostatečné právní úpravě v ČR ( zákon č. 56/2001 Sb. + prováděcí vyhláška č. 302/2001 ) týkající se registrace motorových vozidel, byla vozidla přihlašována do českého registru motorových vozidel a uváděna takto do provozu v rámci ČR i dalších států. Následně byla vozidla prodána koncovým uživatelům. Vozidla byla upravena velmi profesionálně, tudíž se nelegální zásah do jednoznačných identifikátorů vozidel nedal při běžné technické prohlídce odhalit. Nelegální zásah do identifikátorů vozidel odhalila až odborná policejní expertýza. Rovněž padělané technické průkazy jsou značné kvality a laickým pohledem nelze zjistit, že se jedná o padělky.

     Část skupiny kriminalisté zadrželi 28. června 2011 v časných ranních hodinách, na základě předchozího souhlasu se zadržením uděleného státním zástupcem. V ten samý čas byly policisty rovněž provedeny domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor, při kterých kriminalisté zajistili několik vozidel odcizených jak v ČR, tak v SRN, několik již nelegálně upravených vozidel, počítače, paměťové nosiče s údaji k vozidlům a s fotografiemi vozidel a množství dokumentů. Zbylí dva muži byli zadrženi 2 a 12. srpna 2011. Zadržení posledního muže provedli policisté Zásahové jednotky Středočeského kraje. Podezřelí byli zadrženi v Praze a Středočeském kraji.
           
Obvinění muži jsou české národnosti ve věku 32 až 46 let. Mužům hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.
 
       Policisté nadále prověřují napojení obviněných osob na další zúčastněné osoby, zejména osoby na stanicích technických kontrol a na osoby pracující na odborech dopravy.
 
mjr. Soňa Budská
9. září 2011

 

Odkazy do noveho okna

1

Foto č. 1 – VW Touareg 

Detailní náhled

10

Foto č. 10 – Mercedes Benz S350 

Detailní náhled

11

Foto č. 11 – Mercedes Benz S350 

Detailní náhled

12

Foto č. 12 – BMW X6 

Detailní náhled

13

Foto č. 13 – BMW X6 

Detailní náhled

14

Foto č. 14 – Mitsubishi Pajero 

Detailní náhled

15

Foto č. 15 – BMW M3 

Detailní náhled

16

Foto č. 16 – Audi A8 4,2 TDi Quatrto 

Detailní náhled

17

Foto č. 17 – interiér Audi A8 

Detailní náhled

18

Foto č. 18 – Pohled na část zajištěných ... 

Detailní náhled

19

Foto č. 19 – Pohled na část zajištěných ... 

Detailní náhled

2

Foto č. 2 – Pohled do interiéru vozidla ... 

Detailní náhled

20

Foto č. 20 – Pohled na část zajištěných ... 

Detailní náhled

21

Foto č. 21 – Pohled na část zajištěných ... 

Detailní náhled

22

Foto č. 22 – Ukryté BMW X6 v jedné z gar... 

Detailní náhled

23

Foto č. 23 – Pohled na jeden z objektů, ... 

Detailní náhled

24

Foto č. 24 – Pohled do objektu ( foto č.... 

Detailní náhled

25

Foto č. 25 – Pohled na vozidla Škoda Oct... 

Detailní náhled

26

Foto č. 26 – VIN vozidla Škoda Octavia p... 

Detailní náhled

3

Foto č. 3 – Pohled na nelegální zásah do... 

Detailní náhled

4

Foto č. 4 – Audi Q7 3.0 TDi 

Detailní náhled

5

Foto č. 5 –Interiér vozidla Audi Q7 

Detailní náhled

6

Foto č. 6 – BMW X5 

Detailní náhled

7

Foto č. 7 – Porsche Cayenne Turbo S 

Detailní náhled

8

Foto č. 8 – Porsche Cayenne Turbo S 

Detailní náhled

9

Foto č. 9 – Mercedes Benz S350 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem