Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 5. týdne 2014 (27. ledna – 2. února 2014)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 27. ledna do 2. února 2014 celkem 80 případů nelegální migrace. Zjištění cizinci se ve většině případů zdržovali na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 14 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR.
     Jednalo se o státní příslušníky Ruské federace (5 os.), Indie (2 os.), Arménie (1 os.), Bahrajnu (1 os.), Běloruska (1 os.), Kanady (1 os.), Kuby (1 os.), Iránu (1 os.) a Tádžikistánu (1 os.).
     Vstup byl na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze odepřen muži, který při hraniční kontrole předložil Travel Dokument Velké Británie. Jeho kontrolou bylo zjištěno, že uvedená osoba nemá uděleno žádné platné vízum a nedisponuje ani jiným dokladem, který by ji opravňoval ke vstupu na území ČR.
     Dále byl na ML v Praze zadržen cizinec ukrajinské státní příslušnosti, na nějž byl vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. Cizinec byl předán do CZZ Kongresová.
 
   V přijímacím středisku Zastávka u Brna požádalo v uvedeném týdnu 4 cizinci, kteří pobývali nelegálně na našem území.
 
     Na základě Dublinské úmluvy byl na letiště Praha dopraven ze Švýcarské konfederace občan Srí Lanky.
   
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     V 5. týdnu 2014 bylo zjištěno 61 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Z toho 29 cizinců bylo zjištěno v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců se nejčastěji jednalo o státní příslušníky Ukrajiny (12 os.), Vietnamu (7 os.), Libye (7 os.), a Ruské federace (6 os.).
 
     Státní příslušníci Libye pobývali v lázeňských zařízeních v ČR a překročili dobu pobytu stanovenou vízem. Občané Ukrajiny se zdržovali na našem území, přestože jim bylo vydané správní nebo soudní vyhoštění. Vietnamští státní příslušníci, kteří byli v 5.týdnu zjištěni v nelegálním postavení, nedisponovali platnými povoleními k pobytu. Cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob, bylo zjištěno 19 (nejčastěji státní příslušníci Ukrajiny (8 os.) a Slovenské republiky (3 os.)).  
    
Padělané nebo pozměněné doklady
 
     V Karlovarském kraji se při kontrole prokázal občan Vietnamu cestovním pasem Vietnamu a polským pobytovým povolením, u kterého byl pozměněn údaj o platnosti z 24.5.2013 na 24.5.2018. Cizinec měl u sebe také pobytovou kartu Polské republiky u které byl rovněž přesán údaj o době platnosti z 24.5.2011 na 24.5.2014. Obě listiny byly vyhodnoceny jako padělané.
 
     V Jihomoravském kraji předložil řidič vozidla ke kontrole rumunský občanský průkaz spolu s rumunským řidičským průkazem. Lustrací v informačních systémech policisté zjistili, že cizinec je veden jako neřidič a má platnou blokaci řidičského oprávnění. Specialisté na doklady vyhodnotili průkaz totožnosti cizince jako pravý, naopak v případě řidičského oprávnění se jednalo o celkový padělek.
 
     Také v Praze policisté zjistili cizince, který se prokazoval celkovými padělky rumunských dokladů. Jednalo se o ID kartu a řidičský průkaz.
 

vytisknout  e-mailem