Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 49. týdne (2. – 8. prosince 2013)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 2. do 8. prosince 2013 celkem 94 případů nelegální migrace. Většina ze zjištěných cizinců se na našem území zdržovala po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

 
1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze bylo ve 49. týdnu 2013 zjištěno 13 nelegálně pobývajících cizinců, kteří nevycestovali v době stanovené schengenským vízem z území ČR.
 
     Jednalo se o státní příslušníky Ruské federace (5 os.), Turecka (2 os.), Arménie (1 os.), Indie (1 os.), Libanonu (1 os.), Ukrajiny (1 os.), Spojených států amerických (1 os.) a Uzbekistánu (1 os.).
     Vstup na naše území byl odepřen cizinci, který se při hraniční kontrole na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze prokázal ruským cestovním pasem, ve kterém neměl uděleno žádné platné schengenské vízum ani povolení k pobytu na území smluvních států. Cizinec přicestoval z Novgorodu a chtěl tentýž den pokračovat do Frankfurtu.
     
     V přijímacím středisku Zastávka u Brna předložilo 8 cizinců prohlášení o mezinárodní ochraně. Sedmičlenná rodina ruské státní příslušnosti, která podle sdělení matky přijela do ČR osobním vozidlem z Polska, na našem území pobývala neoprávněně a prokazovala se polskými průkazy k pobytu na území Polska. Dalším cizincem byl občan Kazachstánu, který se dostavil s žádostí o poskytnutí mezinárodní ochrany a nedisponoval platným povolením k pobytu.
 
     Na základě Dublinské úmluvy bylo uskutečněno převzetí arménské státního příslušníka z Belgického království a občana Iráku z Norského království.
 
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 49. týdnu 2013 bylo zjištěno 72 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Více než třetina těchto cizinců byla zjištěna v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců byli početně nejvíce zastoupeni státní příslušníci Vietnamu (12 os.), Afgánistánu (11 os.), Ukrajiny (10 os.), Kuvajtu (9 os.) a Libye (7 os.).
 
     Nejvíce osob v počtu 30 setrvávalo na našem území bez jakéhokoli povolení k pobytu a to především afgánští a vietnamští státní příslušníci. 28 cizinců překročilo dobu platnosti povoleného pobytu, nejčastěji opět státní příslušníci Kuvajtu a Libye, kteří pobývali v lázeňských zařízeních Ústeckého a Moravskoslezského kraje. 14 osob nevycestovalo ve lhůtě stanovené vydaným správním nebo soudním vyhoštěním, převážně se jednalo o státní příslušníky Ukrajiny. Cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob bylo zjištěno 14, nejvíce státní příslušníci Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu.
 
 
 
 
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
     Na Hodonínsku bylo u hraničního přechodu zastaveno nákladní motorové vozidlo. Vůz řídil slovenský státní příslušník, který při kontrole předložil řidičský průkaz Slovenska. Doklad byl vyhodnocen jako padělaný.
     V Praze předložil ukrajinský příslušník na Magistrátu hl. m .Prahy padělaný řidičský průkaz Ukrajiny a žádal o výměnu za český řidičský průkaz. Cizinec si tedy opatřil padělanou veřejnou listinu a užil ji jako pravou.
     Bez jakéhokoli dokladu totožnosti bylo zjištěno 11 osob (6 z Afgánistánu, 2 ze Sýrie, 1 z Pákistánu, 1 z Ukrajiny, 1 z Vietnamu) ze všech nelegálně zjištěných cizinců v uvedeném týdnu.
 
Trestné činy
     V Plzni dva občané české státní příslušnosti úmyslným společným jednáním napomohli k neoprávněnému pobytu 3 státním příslušníkům Sýrie, tím že podali na OCP v Plzni pozvání pro uvedené cizince. To bylo učiněno pod záminkou obchodního jednání ve firmě jednoho z mužů, ale jednání se nikdy nerealizovalo a cizinci po příletu do ČR vycestovali do Německé spolkové republiky, kde požádali o mezinárodní ochranu. Vše bylo učiněno za finanční úplatu ve výši 300,-Euro.
     V Jihočeském kraji bylo zjištěno, že osoba české státní příslušnosti, jako vlastník nemovitosti v Českých Budějovicích, nejméně v pěti případech zajistil nájemní smlouvy pro účely správního řízení o povolení k prodloužení dlouhodobého pobytu pro ukrajinské státní příslušníky. Tyto osoby na uvedené adrese nikdy nepobývaly a na území ČR používaly k ubytování jiný objekt.
 

vytisknout  e-mailem