Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 48. týdne (25. listopadu – 1. prosince 2013)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 25. listopadu do 1. prosince 2013 celkem 101 případů nelegální migrace. Většina ze zjištěných cizinců se na našem území zdržovala po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 18 nelegálně pobývajících cizinců, kteří nevycestovali v době stanovené schengenským vízem z území ČR.
 
     Jednalo se o státní příslušníky Ruské federace (7 os.), Albánie (3 os.), Saudské Arábie (2 os.), Ukrajiny (2 os.), Arménie (1 os.), Ázerbájdžánu (1 os.), Kazachstánu (1 os.) a Pákistánu (1 os.).
     Jedním ze zjištěných cizinců na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze byla žena albánské státní příslušnosti, která byla deportována z Velké Británie, kde jí byl odepřen vstup na území, neboť nepředložila doklady opravňující ji k pobytu na území. Šetřením bylo zjištěno, že cizinka vycestovala z Prahy do Londýna a při kontrole policistům předložila pozměněný doklad Itálie, který byl nyní na české území zaslán britskými imigračními úřady.  
   I dalším zjištěným případem je cizinka, ukrajinské státní příslušnosti, která se prokázala pozměněným dokladem Litvy a byla britskými imigračními úřady vrácena na území ČR. Zde jí bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění na dobu 4 roků.
 
     V přijímacím středisku Zastávka u Brna předložili 4 cizinci prohlášení o mezinárodní ochraně. Žena ukrajinské státní příslušnosti společně se svými 2 dětmi se dostavila den po lhůtě k vycestování z území ČR stanovené výjezdním příkazem a dále muž ruské státní příslušnosti bez cestovního dokladu a víza.  
 
     Na základě Dublinské úmluvy bylo uskutečněno převzetí arménské státního příslušníka z Nizozemského království.
 
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 48. týdnu 2013 bylo zjištěno 78 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Necelá polovina těchto cizinců byla zjištěna v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců byli opět početně nejvíce zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (25 os.), Kuvajtu (9 os.), Libye (7 os.) a Slovenska (7 os.).
 
     Nejvíce osob v počtu 35 setrvávalo na našem území bez jakéhokoli povolení k pobytu. 31 cizinců překročilo dobu platnosti povoleného pobytu, nejčastěji státní příslušníci Kuvajtu a Libye, kteří pobývali v lázeňských zařízeních Ústeckého a Moravskoslezského kraje. 12 osob nevycestovalo ve lhůtě stanovené vydaným správním nebo soudním vyhoštěním, převážně se jedná o státní příslušníky Slovenska. Cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob bylo zjištěno 12, nejvíce slovenské státní příslušnosti.
 
 
 
 
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
     V Karlovarském kraji prokázal občan Spolkové republiky Německo oprávněnost k řízení motorových vozidel pozměněným bulharským řidičským průkazem, vystaveným na jeho jméno a opatřený jeho fotografií.
     V Olomouckém kraji byla zjištěna osoba, která nabízela na internetovém komunikačním portálu Skype za úplatu padělanou ID kartu Rumunska, kdy po složení částky 1.200,- EU na účet u Raiffeisen Bank pobočka Olomouc, zaslal zadavateli státní příslušnosti Moldavska, ID kartu Rumunska vystavenou na jméno cizí osoby.
     Bez jakéhokoli dokladu totožnosti bylo zjištěno 8 osob (7 z Ukrajiny, 1 ze Slovenska) ze všech nelegálně zjištěných cizinců v uvedeném týdnu.
 
Trestné činy
     V Ústeckém kraji žena české státní příslušnosti, po předchozí dohodě s mužem čínské státní příslušnosti, účelově vystupovala jako jeho družka na OAMP v Ústí nad Labem. Za to jí byla přislíbena finanční částka ve výši 50 tisíc korun českých. Na základě tohoto prohlášení se muž prokazuje jako rodinný příslušník státního občana ČR a cizinec si na základě jejího prohlášení podal žádost o pobyt na území ČR.
 
 

vytisknout  e-mailem