Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 47. týdne (18. – 24. listopadu 2013)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 18. do 24. listopadu 2013 celkem 99 případů nelegální migrace. Především šlo o cizince, kteří se na našem území zdržovali po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 15 nelegálně pobývajících cizinců, kteří nevycestovali v době stanovené schengenským vízem z území ČR.
 
     Jednalo se o státní příslušníky Ruské federace (5 os.), Iránu (3 os.), Libanonu (3 os.), Albánie (1 os.), Číny (1 os.), Indie (1 os.) a Filipín (1 os.).
     Na mezinárodním letišti v Brně - Tuřanech se při hraniční kontrole prokázali dva cizinci ukrajinské státní příslušnosti dokladem jiné osoby jako dokladem vlastním. Jednalo se o doklady totožnosti Polska vystavené na osoby polské státní příslušnosti. Cizincům bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z našeho území.
 
     Na základě Dublinské úmluvy bylo uskutečněno převzetí vietnamského státního příslušníka z Nizozemského království.
 
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 47. týdnu 2013 bylo zjištěno 82 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Více než třetina těchto cizinců byla zjištěna v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců byli opět početně nejvíce zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (16 os.), Libye (11 os.) a Kuvajtu (9 os.).
 
     Nejvíce osob v počtu 30 překročilo dobu platnosti povoleného pobytu, nejčastěji státní příslušníci Libye a Kuvajtu, kteří pobývali v lázeňských zařízeních Ústeckého a Moravskoslezského kraje. 26 cizinců se pohybovalo na území našeho státu bez jakéhokoli povolení k pobytu, jednalo se nejvíce o afgánské a ruské státní příslušníky. Stejný je počet osob, tedy 26, které nevycestovaly ve lhůtě stanovené vydaným správním nebo soudním vyhoštěním, převážně se jedná o státní příslušníky Ukrajiny. Cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob bylo zjištěno 22, nejvíce ukrajinské státní příslušnosti.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
     V Praze kontrolovala policejní hlídka cizince, který předložil rumunský občanský průkaz a vydával jej za svůj a pravý. Odborným zkoumáním bylo zjištěno, že doklad je celkový padělek a ve skutečnosti se jedná o ukrajinského státního příslušníka.
     I v dalším případě v Praze předložil cizinec ke kontrole doklady, občanský a řidičský průkaz Rumunska, a i v tomto případě bylo zjištěno, že se jedná o kompletní padělky a cizinec byl také ukrajinským státním příslušníkem.
     V Jihočeském kraji provedla hlídka oddělení cizinecké policie ODSČ České Budějovice šetření na odboru dopravy, kdy bylo zjištěno, že v evidenční kartě řidiče, občana Vietnamu, byl uložen padělaný řidičský průkaz Vietnamu
     Bez jakéhokoli dokladu totožnosti bylo zjištěno 7 osob ze všech nelegálně zjištěných cizinců v uvedeném týdnu.
 
Trestné činy
 
     V Plzeňském kraji byly zahájeny úkony trestního řízení, kterého se mohl dopustit státní příslušník Běloruska tím, že v úmyslu získat finanční hotovost nebo jiný prospěch od jiného cizince ukrajinské státní příslušnosti, vyhotovil a podepsal tomuto cizinci, bez vědomí ubytovatele – majitele nemovitosti, smlouvu o nájmu bytu k ubytování. To bylo jako pravé předloženo při podání žádosti o prodloužení pobytu v ČR.
     V Jihočeském kraji ženy české státní příslušnosti zorganizovaly neoprávněné získání víz schengenského typu pro dva státní příslušníky Kosova, kdy třetí osoba podala na PČR, jako osoba zvoucí, dvě vyplněná pozvání pro dva státní příslušníky Kosova. V pozváních byly uvedeny nepravdivé údaje o tom, že jde o návštěvu rodiny nebo přátel na území ČR, ačkoli uvedené státní příslušníky Kosova nikdy neviděla ani neznala.

vytisknout  e-mailem