Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 45. týdne (4. – 10. listopadu 2013)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 4. do 10. listopadu 2013 celkem 102 případů nelegální migrace.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 25 nelegálně pobývajících cizinců, kteří nevycestovali z území ČR v době stanovené schengenským vízem.
     Jednalo se o státní příslušníky Mongolska (10 os.), Ruské Federace (7 os.), Ázerbajdžánu (4 os.), Kazachstánu (2 os.), Egypta (1 os.) a Spojených států amerických (1. os.).
 
     Na mezinárodním letišti v Brně - Tuřanech byla při odletu do Moskvy kontrolována žena ruské státní příslušnosti, která překročila dobu povoleného pobytu na území o 7 dní. S cizinkou bylo zahájeno správní řízení o správním vyhoštění z území ČR.
     V Přijímacím středisku Zastávka u Brna předložili 4 cizinci (státní příslušníci Tuniska, Senegalu, Sýrie a Ukrajiny) prohlášení o mezinárodní ochraně.
 
    
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 45. týdnu 2013 bylo zjištěno 72 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení, z toho 27 cizinců bylo zjištěna v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců byli početně nejvíce zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (23 os.), Kuvajtu (12 os.) a Vietnamu (8 os.).
 
     Nejvíce osob v počtu 29 se pohybovalo na území ČR bez jakéhokoli povolení k pobytu, jednalo se nejvíce o ukrajinské státní příslušníky. 25 cizinců překročilo dobu platnosti povoleného pobytu, nejčastěji státní příslušníci Kuvajtu, kteří pobývali v lázeňských zařízeních Ústeckého kraje. Nejméně cizinců (18 os.) se zdržovalo na našem území po vydaném správním nebo soudním vyhoštění, nejčastěji státní příslušníci Slovenské republiky a Ukrajiny.
 
Dále byly ve 45. týdnu v Ústeckém kraji zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu : „Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky“. Občan ČR uzavřel v roce 2011 ve Vietnamu účelový sňatek se ženou vietnamské státní příslušnosti. Žena uzavřela sňatek pouze proto, aby získala pobyt na území a muž si byl vědom toho, že napomáhá svým jednáním cizince pobyt na území ČR získat. Na základě uvedeného sňatku požádala žena o udělení víza. Sňatek byl zorganizovaný dosud neustanovenou osobou.
 

vytisknout  e-mailem