Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 43. týdne (od 21. – 27. října 2013)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 21. do 27. října 91 případů nelegální migrace. Nejčastěji se jednalo o cizince, kteří se zdržovali na našem území po skončení platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze bylo zjištěno celkem 11 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR.Nejvíce se jednalo o státní příslušníky Ruské federace (6 osob), dále Austrálie (2 osoby), Sýrie (1 os.), Ugandy (1 os.) a Uzbekistánu (1. os.).
     Státní příslušník Kostariky se při pobytové kontrole prokázal pozměněným cestovním pasem Kostariky. Policisté zjistili , že byla v CD vyměněna datová strana.
     Dalším zjištěným cizincem byla žena syrské státní příslušnosti, která přicestovala z Kyjeva na pozměněný cestovní doklad Norska a měla v úmyslu vstoupit na naše území.
     Na základě Dublinské úmluvy bylo uskutečněno převzetí 3 osob ukrajinské státní příslušnosti z Dánského království.
 
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 43. týdnu 2013 bylo zjištěno 80 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Polovina těchto cizinců byla zjištěna v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců byli početně nejvíce zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (20 osob).
 
     Nejčastěji jsou zjišťováni cizinci, kteří se zdržují na území našeho státu bez povolení k pobytu – 33 osob překročilo dobu platnosti povoleného pobytu, 24 osob se na našem území pohybovalo bez jakéhokoli povolení k pobytu, 23 cizinců nevycestovalo ve lhůtě stanovené vydaným správním nebo soudním vyhoštěním.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
     V hlavním městě byla vyslána hlídka PČR k dopravní nehodě osoby cizí státní příslušnosti, která se prokázala mezinárodním řidičským průkazem. Odborným posouzením dokladu bylo zjištěno, že se jedná o smyšlený doklad a žena je ukrajinskou státní příslušnicí.
 
     Další případ pozměněného dokladu byl zjištěn opět v Praze. Žena ukrajinské státní příslušnosti předložila cestovní pas Litvy opatřený vlastní fotografií. Lustrací byla zjištěna pravá totožnost cizinky a skutečnost, že se zdržuje na území ČR bez platného povolení k pobytu. Doklad byl vyhodnocen jako pozměněný.

vytisknout  e-mailem