Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 40. až 43. týdne 2014 (od 29.9. do 26.10. 2014)

V období od 29.9. do 26.10. 2014 bylo zjištěno 460 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 73 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ruské federace (27 os.), Kazachstánu (7 os.), Saudské Arábie (6 os.), po 3 občanech Iránu, Ukrajiny, Turecka a Vietnamu. Ostatní státní příslušnosti byli zastoupeny v malých počtech.Všichni byli zjištěni na ML Praha Ruzyně.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 26 cizincům. Cestující byli státními příslušníky Ruské federace (15 os.), Turecka (4 os.), po 2 osobách z Kazachstánu, Spojených států amerických a se statusem uprchlíka a dále 1 osobě z Ukrajiny. Většina cizinců nepředložila potřebné náležitosti k pobytu na našem území.
 
Na mezinárodním letiště v Brně – Tuřanech byly ve sledovaném období zjištěny 2 případy nelegálního pobytu na našem území. Občan Ruské federace překročil pobyt v ČR o 1 den a na místě mu byla udělena bloková pokuta ve výši 500 Kč.Druhý cizinec byl občanem Kosova.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavilo 14 nelegálně pobývajících cizinců s žádostí o mezinárodní ochranu. 6 cizinců bylo státními příslušníky Kuby, 5 občanů Ukrajiny a po 1 osobě z Iráku, Vietnamu a 1 osoba byla bez státní příslušnosti.
 
 
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 40. až 43. týdnu 2014 bylo zjištěno 344 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (101 os.) a dále státní příslušnících Kuvajtu (40 os.), Vietnamu (25 os.), Libye (17 os.), Republiky Kosovo ( 17 os.), Saúdské Arábie (11 os.), Sýrie (9 os.), Ruské federace (8 os.), Moldavska (8 os.), Uzbekistánu (6 os.) a po 5 občanech Číny a Slovenska. Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 113 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Cizinců, kteří v ČR překročili dobu platnosti povoleného pobytu, bylo zjištěno celkem 160. Na tomto počtu se nejvíce podíleli státní příslušníci Ukrajiny, Libye, Kuvajtu, Saúdské Arábie a Vietnamu.
 
129 cizinců nedisponovalo žádným platným vízem nebo povolením k pobytu. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky  Ukrajiny, Vietnamu, Sýrie a Republiky Kosovo.
 
Po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění se na našem území zdržovalo 55 cizinců. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejvíce osob z toho to počtu bylo ukrajinské a slovenské státní příslušnosti.         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 48 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob nebo v SIS. Nejčastěji se jednalo o občany, Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, Rumunska, Moldavska a Uzbekistánu.
 
 
 
kpt. Mgr. Jindřiška Kaminská

vytisknout  e-mailem