Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 37. až 39. týdne 2014 (od 8. do 28. září 2014)

V období od 8. do 28. září 2014 bylo zjištěno 378 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 74 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ruské federace (15 os.), Kuvajtu (8 os.), Afghánistánu (7 os.), Číny (6 os.), po 5 občanech Ázerbájdžánu a Ukrajiny a 4 občanech Sýrie. Ostatní státní příslušnosti byli zastoupeny v malých počtech.Všichni byli zjištěni na ML Praha Ruzyně.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 12 cizincům. Cestující byli státními příslušníky Guiney (6 os.) a po jedné osobě občané Ukrajiny, Ruské federace, Nigérie, Moldavska, Afghánistánu a Arménie. Většina cizinců nepředložila potřebné náležitosti k pobytu na našem území. Státní příslušník Afghánistánu předložil pozměněný cestovní doklad Afghánistánu, do kterého byl vlepen padělaný pobytový štítek.
 
Na mezinárodním letišti v Pardubicích se dostavil k hraniční kontrole občan Ruské federace, který překročil dobu povoleného pobytu na území schengenských států a dále žena ruské státní příslušnosti, která předložila pas Ruské federace bez platného víza a nepředložila jiný doklad opravňující ji ke vstupu a pobytu na území smluvních států.
 
Na mezinárodním letišti Brno- Tuřany byly zjištěny 2 případy nelegálního pobytu na územ ČR. Prvním byl občan Sýrie, který předložil při pobytové kontrole totální padělek ID karty Belgie. V druhém případě se jednalo o ženu, která přicestovala z Londýna a předložila doklad pro uprchlíky vydaný Velkou Británií, bez platného víza.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavilo 12 nelegálně pobývajících cizinců s žádostí o mezinárodní ochranu. 6 cizinců bylo státními příslušníky Moldavska, po 2 osobách z Ukrajiny a Sýrie a dále po 1 osobě z Turecka a Vietnamu.
 
 
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 37. až 39. týdnu 2014 bylo zjištěno 276 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Kuvajtu (65 os.), Ukrajiny (62 os.), Saúdské Arábie (19 os.), Vietnamu (17 os.), Sýrie (16 os.), Libye (10 os.), Ruské federace (9 os.) a Slovenské republiky (9 os.). Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 77 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Nejvíce cizinců zjištěných při nelegálním pobytu na našem území tvořili pacienti lázeňských zařízení v Ústeckém kraji a jejich doprovod, kteří překročili dobu platnosti povoleného pobytu. Jednalo se nejčastěji o občany Kuvajtu.
 
Další nejpočetnější skupinou zjištěných případů nelegálního pobytu na našem území byli občané Ukrajiny, kteří se ve většině případů pohybovali v ČR bez víza nebo povolení k pobytu, několika cizincům bylo již v minulosti uděleno správní vyhoštění.
 
 
 
kpt. Mgr. Jindřiška Kaminská
 
 

vytisknout  e-mailem