Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 31. týdne 2014 (od 28. července do 3. srpna 2014)

V týdnu od 28. července do 3. srpna 2014 bylo zjištěno 77 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 15 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o 4 státní příslušníky Ukrajiny, 3 občany Ruské federace a po jedné osobě o občany Albánie, Arménie, Libanonu, Nigérie, Srí Lanky, Spojených států amerických, Turecka a Venezuely. Všichni byli zjištěni na ML Praha Ruzyně.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 6 cizincům. Žena ghanské a muž gruzínské státní příslušnosti nepředložili doklady prokazující účel a podmínky k pobytu na území schengenského prostoru. Cestující byli po zneplatnění vízového štítku předáni dopravci, který zajistil jejich přepravení zpět do zahraničí. U občana Jordánska bylo v cestovním dokladu nalezeno jednotné schengenské vízum vydané Francií, které ovšem neopravňuje osobu ke vstupu nebo pobytu na území ČR. Žena arménské státní příslušnosti nepředložila věrohodné doklady prokazující účel a zabezpečení podmínek pobytu na našem území a vzniklo podezření, že cizinka po skončení platnosti víza neopustí schengenský prostor. Dalším cestující, korejský státní příslušník, byl veden v schengenském informačním systému a nesmí vstopit na území schengenských států. Poslední byla občanka Ruské federace, která nepředložila žádné platné vízum nebo povolení k pobytu opravňující ji ke vstupu a pobytu na území.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavili 3 nelegálně pobývající cizinci s žádostí o mezinárodní ochranu. Muž ukrajinské státní příslušnosti předložil výjezdní příkaz, jehož platnost skončila 17.5.2014. Libyjský státní příslušník předložil schengenské vízum vydané republikou Malta na 90 dnů. Na území schengenu vstoupil 29.3.2014 a pobýval tedy v České republice oprávněně. OAMP MV ČR zastavilo řízení z důvodu, že k vyřízení žádosti je příslušná Malta. Cizinec byl umístěn v přijímacím středisku, kde měl počkat na letenku. Zařízení ale svévolně opustil a pobýval po té na našem území neoprávněně. Dalším cizincem, který se dostavil do přijímacího střediska, je žena ukrajinské státní příslušnosti, která nepředložila žádný cestovní doklad ani vízum opravňující k pobytu, pouze občanský průkaz Ukrajiny, rodný list a doklad o změně jména a příjmení. V minulosti bylo cizince již vydáno správní vyhoštění a byla zařazena v ENO od roku 2006 do roku 2009.
 
Dne 29.7.2014 byl deportován z Kyjeva do Prahy občan Ruské federace, který 27.7.2014 vycestoval linkou z Prahy do Kyjeva. Při pasové kontrole předložil bulharský cestovní doklad. Ten opětovně předložil také při příletu do Kyjeva, kde byl doklad vyhodnocen jako padělaný.
 
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 31. týdnu 2014 bylo zjištěno 53 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (13 os.) a dále státní příslušnících Libye (6 os.) a Vietnamu (6 os.). Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 25 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
22 cizinců nedisponovalo žádným platným vízem nebo povolením k pobytu. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ukrajiny (7 os.) a Vietnamu (5 os.).
 
Cizinců, kteří v ČR překročili dobu platnosti povoleného pobytu, bylo zjištěno celkem 20. Na tomto počtu se nejvíce podíleli státní příslušníci Libye (6 os.).
 
Po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění se na našem území zdržovalo 11 cizinců. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejvíce osob z toho to počtu bylo ukrajinské státní příslušnosti (3 os.).         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 11 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob nebo v SIS.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
V Liberci byl kontrolován muž ukrajinské státní příslušnosti, který se policejní hlídce prokázal ID kartou Rumunska. Při bližším zkoumání jisticích prvků bylo na místě zjištěno, že doklad vykazuje znaky padělání.
 
 
 
 
Mgr. Jindřiška Kaminská
 
 

vytisknout  e-mailem