Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 27. týdne 2014 (od 30. června do 6. července 2014)

V týdnu od 30. června do 6. července 2014 bylo zjištěno 103 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 18 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o 4 občany Kuvajtu, 3 státní příslušníky Běloruska a po 2 osobách státní příslušnosti Ázerbajdžánu, Íránu, a Saudské Arábie a po 1 osobě z Egypta, Číny, Sýrie, Turecka a Ukrajiny.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 4 cizincům. Jednalo se o občana Kamerunu, který byl veden v policejních evidencích, státní příslušník Peru, který nedisponoval platným vízem k pobytu, Izraelský státní příslušník, kterému skončila platnost cestovního dokladu a státní příslušník Tunisu, který nesplňoval podmínky pro vstup do ČR.
 
Na mezinárodním letišti v Pardubicích byl vstup odepřen ruskému státnímu příslušníkovi, který při hraniční kontrole předložil cestovní pas Ruské federace bez platného víza a jiným dokladem opravňujícím ho ke vstupu a pobytu na našem území nedisponoval.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavili 3 cizinci, nelegálně pobývající na našem území, s žádostí o mezinárodní ochranu. Státní příslušníci Sýrie a Gruzie neměli platný doklad totožnosti ani vízum k pobytu. Posledním byl občan Nigérie, který byl veden v evidenci nežádoucích osob na dobu neurčitou.
              
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 27. týdnu 2014 bylo zjištěno 77 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (23 os.) a dále po 4 státních příslušnících z Běloruska, Libye, Turecka a Vietnamu. Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 36 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Dobu platnosti povoleného pobytu v České republice překročilo 32 cizinců. Nejvíce z tohoto počtu byli zastoupeni občané Ukrajiny , Saudské Arábie a Ruské federace. 
 
25 cizinců se zdržovalo na našem území bez jakéhokoli povolení k pobytu. Jednalo se především o občany Ukrajiny a Vietnamu.
 
Cizinců, kteří se zdržovali na našem území, přestože jim bylo již jednou vydáno rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění bylo zjištěno 20. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejčastěji se jednalo, stejně jako v minulém týdnu, o státní příslušníky Ukrajiny a Slovenska.         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 14 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob. Nejvíce byli zastoupeni občané Ukrajiny, Vietnamu, Slovenska, Německa, Makedonie, Nigérie a jedna osoba bez státní příslušnosti.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
Ve středočeském kraji předložil cizinec ke kontrole policistům identifikační kartu Bulharska a řidičský průkaz Bulharska, které specialisté na doklady vyhodnotili jako pozměněné. 
  
Trestné činy
 
V Jihomoravském kraji byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice dle §340/1 TZ s řidičem osobního motorového vozidla a jeho spolujezdkyní německé státní příslušnosti. V jejich vozidle cestovali dva spolucestující, kteří uvedli jako svoji státní příslušnost Afgánistán. Ke kontrole nepředložili žádné doklady totožnosti. Později u nich byly nalezeny kopie identifikačních karet s fotografií. Jednalo se o žadatele o azyl v Maďarsku, kterým převaděč zajistil přepravu formou spolujízdy přes webový portál.
 
 
    
 
kpt. Mgr. Jindřiška Kaminská
 
 

vytisknout  e-mailem