Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 21. týdne 2014 (od 19. do 25. května 2014)

V týdnu od 19. do 25. května 2014 bylo zjištěno 94 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 17 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o 8 státních příslušníků Ruské federace, 2 státní příslušníky Číny, Turecka a  Ukrajiny a po 1 osobě státní příslušníci Gruzie, Japonska a Spojených států amerických.
.
     Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 9 cizincům. Občané Arménie (5 os.), nesplnili podmínky stanovené pro vstup do ČR, občané Ruské federace (3 os.) měli víza zneplatněná zrušením na zastupitelském úřade v Moskvě a jeden cizinec se prokázal při hraniční kontrole cestovním dokladem pro uprchlíky vydaným ve Velké Británii, ale nepředložil platné vízum pro pobyt na území ČR.
 
     V Přijímacím středisku Zastávka u Brna požádali 2 cizinci o mezinárodní ochranu. Jednalo se o státního příslušníka Nigérie, který se dostavil bez jakéhokoli dokladu a státního příslušníka Ukrajiny, který měl neplatný cestovní doklad a nedisponoval platným vízem k pobytu.
              
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 21. týdnu 2014 bylo zjištěno 66 cizinců nelegálně pobývajících na území České republiky. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (18 os.), Libye (10 os.),  Ruské federace (8 os.) a Slovenské republiky (7 os.). Z celkového počtu bylo 28 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
     Dobu platnosti povoleného pobytu v České republice překročilo 26 osob, nejčastěji státní příslušníci Libye, Ukrajiny a Ruské federace..    
 
     Bez jakéhokoli povolení k pobytu se zdržovalo na našem území 25 cizinců, nejčastěji státní příslušníci Ukrajiny a Vietnamu.        
 
     Cizinců, kteří se zdržovali na našem území, přestože jim bylo již jednou vydáno rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění bylo zjištěno 14. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Slovenské republiky.
 
      14 cizinců pobývalo v České republice, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob. Nejvíce byli zastoupeni občané Slovenska, Libye, Gruzie, Ukrajiny, Kosova,Číny a Turecka.
 
   
Padělané nebo pozměněné doklady
     
     V Moravskoslezském kraji si vietnamská státní příslušnice opatřila padělaný diplom a vysvědčení o státní závěrečné zkoušce Masarykovy univerzity v Brně osvědčující získání vysokoškolského studia v bakalářském studijním programu. Žena nikdy nebyla studentkou Masarykovy univerzity.
 
     V Jihomoravském kraji předložila žena nigerijské státní příslušnosti při kontrole cestovní doklad pro cizince vydaný v Itálii, který byl opatřen její fotografií. Po odborném posouzení byl doklad vyhodnocen jako padělaný.
 
     Podobný případ byl zaznamenán také v hlavním městě Praha. Cizinec předložil policejní hlídce ke kontrole italský Cestovní doklad pro cizince, Průkaz totožnosti občana Itálie a Povolení k pobytu v Itálii pro státní příslušníky Ghany. Kontrolou předložených dokladů bylo zjištěno, že se jedná o celkové padělky. Cizinec následně uváděl různá jména a data narození. Jednalo se o nigerijského státního příslušníka, který vystupoval pod více identitami.
 

vytisknout  e-mailem