Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 18. týdne 2014 (od 28. dubna do 4. května 2014)

V týdnu od 28. dubna do 4. května 2014 bylo zjištěno 81 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 9 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o občany Ruské federace (4 os.), Ukrajiny (2 os.) a dále po 1 osobě z Iránu, Jordánska a Uzbekistánu.
.
     Vstup byl na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze odepřen 3 cizincům. Státní příslušník Arménie nedisponoval potřebnou finanční hotovostí, korejský státní příslušník se nachází v evidencích Schengenského informačního systému a byl vrácen leteckou společností zpět do zahraničí. Státní příslušník republiky Togo přicestoval z Dubaje a při hraniční kontrole nepředložil platné doklady prokazující účel a zabezpečení podmínek k pobytu na území smluvních států.
 
     Na mezinárodním letišti v Brně Tuřanech bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění státnímu příslušníkovi Ruské federace, který předložil cestovní doklad bez platného víza. Dále zde byl odepřen vstup cizinci, který přicestoval z Londýna a při hraniční kontrole předložil cestovní doklad pro uprchlíky vydaný Velkou Británií, bez platného víza. Tímto nesplnil podmínky pro vstup do ČR a byl leteckou společností navrácen zpět do Británie.
 
     V Přijímacím středisku Zastávka u Brna požádali 3 cizinci, dva státní příslušníci Ukrajiny a  státní příslušník Vietnamu, o mezinárodní ochranu.
 
              
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
     V 18. týdnu 2014 bylo zjištěno 64 cizinců nelegálně pobývajících na území České republiky. Třetina případů byla zjištěna při policejních kontrolách v hlavním městě Praze. Z celkového počtu cizinců byli nejpočetněji zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (12 os.), Libye (10 os.) a Kuvajtu (7 os.).
 
     Bez jakéhokoli povolení k pobytu se zdržovalo na našem území 26 cizinců, nejčastěji státní příslušníci Ukrajiny.
 
     Dobu platnosti povoleného pobytu v České republice překročilo 23 osob, nejčastěji státní příslušníci Libye a Kuvajtu.
 
     V 15-ti případech se cizinci zdržovali na našem území, přestože jim bylo již jednou vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění. Tyto osoby ve stanovené lhůtě nevycestovaly nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na naše území. Nejčastěji se, stejně jako v minulém týdnu, jednalo o slovenské a ukrajinské státní příslušníky.
 
      Cizinců, kteří pobývali v České republice, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob, bylo zjištěno 13. Byli jimi občané Ukrajiny, Slovenska, Moldavska, Nigérie, Bulharska, Izraele, Vietnamu, Lotyšska, Číny a Srbska.
    
Padělané nebo pozměněné doklady
     
     V Praze předložil kontrolovaný muž policejní hlídce ID kartu Rumunska. Lustrací v policejních evidencích bylo zjištěno, že se jedná o občana Moldávie a doklad, kterým se prokazoval, je padělaný.
 
     Na základě oznámení na policejní oddělení, byl kontrolován v jednom z pražských barů cizinec, který měl vystupovat pod více identitami. Ke kontrole předložil řidičský průkaz velké Británie. Odborným zkoumáním bylo zjištěno, že se jedná o smyšlený doklad a cizinec je nigerijské státní příslušnosti.
 
     Ve Středočeském kraji předložil při kontrole cizinec padělaný doklad – ID kartu Rumunska, sám byl občanem Ukrajiny.
 
     Při kontrole v Jihočeském kraji předložila žena, občanka Ukrajiny, padělaný občanský průkaz Rumunska jako doklad pravý.
 
     V Jihomoravské kraji byl při silniční kontrole předložen řidičem řidičský průkaz ČR. Odborným zkoumáním byl vyhodnocen jako celkový padělek, rozšířený o skupinu E. Jednalo se o řidiče slovenské státní příslušnosti, který mino jiné řídil uvedené vozidlo pod vlivem alkoholu.
 
Trestné činy
 
     V Praze napomohl občan Vietnamu k legálnosti pobytu na území ČR jiné osobě vietnamské státní příslušnosti tím, že mu opatřil cestovní doklady, které tento muž následně předložil policejní hlídce jako své vlastní. Uvedený cizinec se na území naší republiky nacházel neoprávněně.
 
     V Jihočeském kraji byly zahájeny úkony trestního řízení se státním příslušníkem Ukrajiny, který s úmyslem získat majetkový nebo jiný prospěch, nejméně ve dvou případech zajistil pro cizince ukrajinské státní příslušnosti doklad o zdravotním pojištění pro cizince, jakožto povinnou náležitost v řízení o povolení k dlouhodobému pobytu. Pojistné smlouvy zdravotního pojištění však byly uzavřeny fiktivně na formuláře ztracených, ještě nevyplněných smluv a pojišťovna na tyto smlouvy nahlíží jako na neplatné.     

 

vytisknout  e-mailem