Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 17. týdne 2014 (od 21. do 27. dubna 2014)

V týdnu od 21. do 27. dubna 2014 bylo zjištěno 78 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 13 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o občany Kuvajtu (6 os.), Ruské federace (2 os.) a dále po 1 osobě z Arménie, Indonésie, Kolumbie, Libye a Ukrajiny.
.
     Vstup byl na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze odepřen 1 cizinci se statusem uprchlíka v USA. Při kontrole jeho cestovního dokladu bylo zjištěno, že nemá uděleno platné vízum ani platné povolení k pobytu, které by muže opravňovaly ke vstupu na území Schengenského prostoru. Osobu si zpět převzala letecká společnost, se kterou do ČR přiletěla a dopravila ji zpět do zahraničí.
 
     V Přijímacím středisku Zastávka u Brna požádali 3 cizinci, manželé s dcerou, s neoprávněným pobytem na našem území, o mezinárodní ochranu. Jednalo se o občany Ukrajiny. Muž se dostavil dva dny po skončení platnosti schengenského víza vydaného Českou republikou a u ženy nebylo v policejních evidencích zjištěno, kdy na území přijela. S cizinci bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění.
              
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
     V 17. týdnu 2014 bylo zjištěno 61 cizinců nelegálně pobývajících na území České republiky. Více než polovina případů byla zjištěna při policejních kontrolách v hlavním městě Praze. Z celkového počtu cizinců byli nejpočetněji zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (16 os.) a Vietnamu (9 os.).
 
     Bez jakéhokoli povolení k pobytu se zdržovalo na našem území 32 cizinců, nejčastěji ukrajinské státní příslušnosti.
 
     V 17-ti případech se cizinci zdržovali v České republice, přestože jim bylo již jednou vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění. Tyto osoby ve stanovené lhůtě nevycestovaly nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na naše území. Nejčastěji se jednalo o slovenské a ukrajinské státní příslušníky.
 
      Cizinců, kteří pobývali v České republice, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob, bylo zjištěno 16. Nejpočetněji zde byli zastoupeni občané Ukrajiny (5os.), Slovenska (4 os.), dále pak občané Gruzie (2 os.), Uzbekistánu (2os.), Senegalu (1 os.), Vietnamu (1 os.) a Lotyšska (1 os.).
    
      Celkem 12 cizinců překročilo dobu platnosti povoleného pobytu na našem území. Nejvíce byli zastoupeni státní příslušníci Saudské Arábie (4 os.).
 
.
Padělané nebo pozměněné doklady
     
     V Chrudimi si objednala žena Vietnamské národnosti padělané maturitní vysvědčení o úspěšném vykonání maturitní zkoušky na hotelové škole se sídlem v Chrudimi. Vystavení dokumentu jí nabídl muž české státní příslušnosti. Cizinka měla v úmyslu použít padělek jako potvrzení o úspěšném dokončení svého středoškolského vzdělání. Od tohoto úmyslu však nakonec odstoupila.
 
Trestné činy
 
     Na jihu Čech a v Praze byly zahájeny úkony trestního řízení ve třech případech trestného činu „Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky“.
 
     V prvním případě je podezřelá osoba ruské státní příslušnosti, která vystupuje za firmu se sídlem v Českých Budějovicích a nejméně ve dvou případech zajistila pro cizince rozhodnutí povolení k zaměstnání. V povoleních bylo stanoveno místo výkonu práce v Českých Budějovicích, ale cizinci vykonávali pracovní činnost na jiném místě. Na základě těchto rozhodnutí si osoby požádaly na OAMP MV ČR o prodloužení dlouhodobého pobytu na našem území za účelem zaměstnání.
 
     V druhém případě je podezřelá osoba ukrajinské státní příslušnosti. Obdobně jako v předchozím případě, zajistila nejméně jednomu cizinci rozhodnutí povolení k zaměstnání. V rozhodnutí bylo také místo výkonu práce stanoveno v Českých Budějovicích, cizinec však opět pracoval jinde.
 
     V Praze se dvě ženy mongolské státní příslušnosti dohodly, že se jedna z nich dostaví do Ústavu jazykové a odborné přípravy UK, kde se měla konat zkouška z českého jazyka potřebná pro udělení povolení k pobytu na území ČR. Uvedená žena se měla vydávat za osobu druhé ženy, předložila i její doklad totožnosti – cestovní pas a měla v úmyslu vykonat zkoušku za svoji známou.    
 

vytisknout  e-mailem