Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 16. týdne 2014 (od 14. do 20. dubna 2014)

V týdnu od 14. do 20. dubna 2014 bylo zjištěno 103 případů nelegální migrace. Převážně se jednalo o cizince, kteří se zdržovali na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 12 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o občany Číny (7 os.), Ruské federace (4 os.) a dále po 1 osobě z Turecka a Spojených států amerických.
.
     Vstup byl na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze odepřen 4 cizincům. 2 státní příslušníci Ghany neprokázali zajištění ubytování a dostatek finančních prostředků pro pobyt, občan Ukrajiny byl veden v Schengenském informačním systému jako nežádoucí osoba a občan Íránu předložil doklad pro uprchlíky vydaný Velkou Británií, kam také odcestoval zpět.
 
     Na mezinárodním letišti v Pardubicích byl zjištěn občan Ruské federace, který překročil dobu povoleného pobytu na našem území.
 
     Na mezinárodním letišti v Brně Tuřanech byl odepřen vstup cizinci v postavení uprchlíka, který předložil doklad vydaný Velkou Británií a stejně jako výše uvedený odcestoval zpět do Británie.
 
     V Přijímacím středisku Zastávka u Brna požádali 2 cizinci s neoprávněným pobytem na našem území o mezinárodní ochranu. Jednalo se o občana Uzbekistánu, který je v ČR veden v Evidenci nežádoucích osob a občan Ukrajiny, který nedisponoval cestovním dokladem ani vízem. 
              
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
     V 16. týdnu 2014 bylo zjištěno 83 cizinců nelegálně pobývajících na území České republiky. Z celkového počtu cizinců bylo 18 případů zjištěno při policejních kontrolách v hlavním městě Praze. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Libye (15 os.), Ukrajiny (12 os.), Kuvajtu (9 os.), Vietnamu (9 os.), Sýrie (7 os.), Ruské federace (3 os.), Slovenska (3 os.), Číny (2 os.) a Moldávie (2 os.).
 
     Ve 43 případech se cizinci zdržovali v ČR po uplynutí doby povoleného pobytu. Především státní příslušníci Libye (15 os.), Kuvajtu (9 os.), Ukrajiny (6 os.) a Ruské federace (3 os.).
    
     Bez jakéhokoli povolení k pobytu se zdržovalo na našem území 20 cizích státních příslušníků a to nejvíce občané Sýrie (7 os.) a Ukrajiny (4 os.). Stejný byl počet cizinců, kteří na našem území pobývali po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění. Byli jimi nejčastěji státní příslušníci Vietnamu (6 os.), Libye (5 os.) a Slovenska (3 os.).
 
      Cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob, bylo zjištěno 15 a opět nejvíce státní příslušníků Vietnamu (6 os.), Libye (5 os.) a Slovenska (3 os.).
Padělané nebo pozměněné doklady
     
     V hlavním městě Praze byl při krádeži v samoobsluze chycen cizinec z Ukrajiny, který se prokazoval padělanou ID kartou Bulharska.
     Dalším případem zjištěným v Praze byli cizinci z Moldávie a Ukrajiny, kteří při kontrole předložili policejní hlídce padělané ID karty Rumunska, opatřené vlastními fotografiemi.
     Občan Vietnamu se v Praze prokazoval identifikačními doklady jiné osoby, cizinec byl přitom již zařazený v databázi ENO.
 
Trestné činy
 
     V Jihočeském kraji bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu občance Ukrajiny a občanovi ČR. Cizinka v letech 2007-2013, celkem ve 25-ti případech, zajistila pro ukrajinské občany, prostřednictvím občana ČR (majitele nemovitosti), fiktivní doklady k ubytování.
 

vytisknout  e-mailem