Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 13. týdne 2014 (od 24. do 30. března 2014)

V týdnu od 24. do 30. března 2014 bylo zjištěno 90 případů nelegální migrace. Převážně se jednalo o cizince, kteří se zdržovali na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 3 nelegálně pobývající cizince, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR.
    Jednalo se o státní příslušníky Ruské federace (1 os.), Arménie (1os.) a Turecka (1 os.).
.
     V uvedeném týdnu byl na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze odepřen vstup ruskému státnímu příslušníkovi, který nedisponoval platným vízem opravňujícím ho k pobytu na území České republiky.
 
     V Přijímacím středisku Zastávka u Brna požádali o mezinárodní ochranu 3 cizinci. 2 státní příslušníci Kuby se dostavili do přijímacího střediska s platnými cestovními doklady, ale bez platného povolení k pobytu nebo víza. Cizinec ze Sýrie předložil platný cestovní doklad a ve své výpovědi uvedl, že se na naše území dostal nelegálně v nákladním automobilu z Turecka.
 
     V rámci Dublinského řízení k nám byli transportování zpět 2 cizinci, občan Čínské lidové republiky z Velké Británie a státní příslušník Iráku z Německé spolkové republiky.
         
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 13. týdnu 2014 bylo při kontrolách v rámci Krajských ředitelství PČR zjištěno 83 cizinců nelegálně pobývajících na území České republiky. V Praze bylo z tohoto počtu zjištěno 39 cizinců. Z celkového počtu zjištěných cizinců se nejčastěji jednalo o státní příslušníky Ukrajiny (22 os.), Libye (12 os.), Slovenska (8 os.), Ázerbájdžánu (6 os.), Moldávie (4 os.) a Vietnamu (4 os.).
 
     40 cizinců se zdržovalo na našem území bez jakéhokoli povolení k pobytu. Nevíce občané Ukrajiny.
 
     Cizinců, kteří pobývali na našem území po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění, bylo zjištěno 24 a to nejvíce státní příslušníci Slovenska.    
 
     V 19 případech se cizinci zdržovali v ČR po uplynutí doby povoleného pobytu. Nejčastěji občané Libye.    
    
     Dále bylo zjištěno 24 cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob. Nejčastěji se jednalo o občany Ukrajiny, Slovenska, Moldávie a Polska.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
     
     V Karlovarském kraji předložil ukrajinský státní příslušník při silniční kontrole řidičský průkaz Ukrajiny, který byl vyhodnocen jako padělaný..
 
Trestné činy
 
     V Jihomoravském kraji byli zahájeny úkony trestního řízení z přečinu napomáhání neoprávněnému pobytu na území republiky. Občan Ukrajiny měl pomoci legalizovat pobyt a to minimálně v jednom případě cizinci ukrajinské státní příslušnosti a to tím, že za finanční obnos napomohl zapsání osoby jako jednatele firmy a to účelově, aby cizinec získal pobyt na území ČR a cizinec, na základě této skutečnosti, vízum získal.

vytisknout  e-mailem