Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 11. týdne 2014 (od 10. do 16. března 2014)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 10. do 16. března 2014 celkem 74 případů nelegální migrace. Zjištění cizinci se ve většině případů zdržovali na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 9 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR.
     Jednalo se o státní příslušníky Ruské federace (6 os.), Ukrajiny (2os.) a Ghany (1 os.). Občanka Ghany byla zjištěna v tranzitní hale letiště bez cestovního dokladu a víza. Žena následně požádala o mezinárodní ochranu.
.
     Vstup byl na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze odepřen 1 cizinci, a to státnímu příslušníkovi Sýrie, který předložil při hraniční kontrole policistům pravý cestovní doklad jiné osoby – občana Maďarska. Při následné kontrole cizince byl u něj nalezen jeho pravý syrský cestovní doklad.
    
     V přijímacím středisku Zastávka u Brna požádali v uvedeném týdnu 3 cizinci o mezinárodní ochranu, všichni byli občany Ukrajiny.
         
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     V 11. týdnu 2014 bylo zjištěno 61 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Z toho 20 cizinců bylo zjištěno v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců se nejčastěji jednalo o státní příslušníky Ukrajiny (12 os.), Libye (10 os.), Ruské federace ( 5 os.), Slovenska (5 os.), Makedonie ( 4 os.) a Vietnamu (4 os.).
 
     Z celkového počtu zajištěných cizinců se 17 osob zdržovalo na našem území po uplynutí doby povoleného pobytu, nejčastěji občané Libye.
 
     Cizinců, kteří pobývali na našem území po vydaném správním nebo soudním vyhoštění, bylo zjištěno 17, nejčastěji státní příslušníci Ukrajiny a Slovenska.
 
     26 cizinců se na našem území zdržovalo bez jakéhokoli povolení k pobytu. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Ukrajiny, Vietnamu, Makedonie a Bosny a Herzegoviny.
 
     Dále bylo zjištěno 15 cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob. Nejvíce občané Ukrajiny, Slovenska, Srbska a Vietnamu.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
    V jihočeském kraji se občanka Ukrajiny ve vlaku jedoucím z Lince do Prahy prokázala policejní hlídce padělaným polským průkazem totožnosti. V rámci readmisního řízení byla cizinka vrácena zpět do Rakouska.
 
Trestné činy
 
     V Moravskoslezském kraji byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu napomáhání k nelegálnímu pobytu na území republiky, kterého se měl dopustit cizinec z Vietnamu tím, že v roce 2009 předal částku ve výši 30 000,- Kč českému občanovi. Ten pak svým souhlasným prohlášením potvrdil otcovství k dítěti vietnamské státní příslušnosti.

vytisknout  e-mailem